Toitumisspetsialist selgitab, kui olulised on head rasvad väikelapse menüüs

Toitumisspetsialist selgitab, kui olulised on head rasvad väikelapse menüüs

12. Dec 2018, 14:33 Emmede Klubi Emmede Klubi

Terve süda, terav mõistus, hea nägemine ja tugevad hambad – kõige selle jaoks peab inimene toidust saama piisavas koguses polüküllastamata rasvhappeid. Väikelaps vajab neid rasvu tervelt kolm korda rohkem kui täiskasvanu, kuid Aptamil3 poolt hiljuti läbiviidud küsitluse järgi pole Eesti lapsevanemad sellest teadlikud.

Tervisele vajalike rasvhapete seas on kaks sellist rasvhapet, mida inimorganism ise sünteesida ei saa - neid peab kindlasti saama toiduga. Need on oomega-3 rasvhape alfa-linoleenhape ja oomega-6 rasvhape linoolhape, selgitab toitumisspetsialist Kristin Salupuu. Meie toidus on polüküllastumata rasvhapetest ülekaalus oomega-6 rasvhapped, mistõttu on oluline teadlikult suurendada lapse menüüs just oomega-3 rasvhapete saamist.

Polüküllastumata rasvhapetest tulenev energia võiks moodustada 5-10%, sh oomega-3-rasvhapetest tulenev energia minimaalselt 1% päevasest energia kogusest. Näiteks 1000 kcal energiavajaduse juures peaks toiduga saama vähemalt 6-11 grammi polüküllastumata rasvhappeid, seejuures vähemalt 1g oomega-3-rasvhappeid.

Oomega-3 rasvhapete allikad – mida eelistada

Ennekõike on head oomega-3-rasvhapete allikad rasvased merekalad ja merasaadused. Kusjuures kunstlikult kasvatatud kala sisaldab vähem oomega-3-rasvhappeid kui vabast loodusest püütud kala!

Seemnetest ja õlidest sisaldavad kõige rohkem oomega-3-rasvhappeid lina-, kanepi- ja tšiiaseemned ning neist valmistatud õlid. Selleks, et linaseemnetest kasulikud rasvhapped imenduksid, tuleks need enne tarbimist jahvatada.

Üsna head oomega-3 rasvhapete allikad on ka rapsiõli ja Kreeka pähklid. Siiski tasuks pähklite pakkumisega väikelapsele olla ettevaatlik, et vältida võimalikku kurku tõmbamise ohtu.

Väikelapse jaoks võib heade rasvade allikaks olla ka piimasegu.

Ületarbimine ja halvad rasvad - mida vältida

Lapsel ei ole võimalik saada toiduga liiga palju polüküllastamata rasvhappeid. Probleeme võib tekitada vaid küllastamata rasvhapete ülirohke tarbimine toidulisanditest.

Ka küllastunud rasvhapped on nii lastele kui ka kõigile inimestele mõõdukas koguses vajalikud, kuid nendega liialdamine võib tervisele kurja teha. See võib juhtuda, kui süüa liiga palju maiustusi, pagaritooteid, liha ja muid selliseid rasvaseid toite.

Lisaks vajalikele rasvhapetele võib toidus leiduda ka rasvhappeid, mida laps üldse ei vaja, kuid mis on suures koguses kahjulikud. Sellised on transrasvhapped. Tööstuses tahkestatakse vedelaid taimeõlisid, et saada hästi säiliv tahke rasv, mida võib leiduda näiteks osades küpsetistes, jäätises, maiustustes ja poolfabrikaatides, mille koostisosade loetelus on toodud “osaliselt hüdrogeenitud taimerasv”. Sellistest toodetest tasub väikelapse toitmisel hoiduda. Looduslikult sisaldavad transrasvu väikeses koguses punane liha, piim ja piimatooted. Kestev liigne transrasvade tarbimine võib vähendada vere "hea" ehk HDL-kolesterooli hulka ja seeläbi suurendada südame- ja veresoonkonnahaiguste tekkeriski.

(Allikas: Aptamil3 kampaania „Laps ei ole täiskasvanu“)


Kas Sina jälgid teadlikult, et laps saaks toidust piisavalt polüküllastamata rasvhappeid? Millised on Sinu lapse lemmikud oomega-3 rasvhapete allikad?