VIDEO: Beebi esimene varustus

08. Jan 2013, 00:00 Emmede Klubi Emmede Klubi

Juba raseduse ajal hakkad Sa huvi tundma, millist varustust beebile vaja läheb. Neid vajalikke ja võib-olla mitte nii väga vajalikke asju on tohutult palju.

Ma käisin ja uurisin spetsialisti käest kõige elementaarsemate asjade kohta nagu voodid, käru ja beebi turvavarustus.

On olemas erinevaid beebivoodeid. Kõige pisematele on üheks variandiks häll-voodid. Need on küll pisikesed ja eriti armsad, aga ka nende kasutusaeg on üsna lühike.

Suurematel võrevooditel on mitmeid erinevaid funktsioone. Enamikel vooditel on tänapäeval reguleeritav põhi. Kui beebi on veel pisike ja ise püsti ei tõuse, on emal mugav, kui laps on voodis kõrgemal. Hiljem aga saab põhja jälle alla lasta.

On selliseid voodeid, millel saab esimese külje alla lasta, et oleks last mugavam voodisse panna ja teda sealt välja võtta.

On ka selliseid, millel käivad võrepulgad eest ära, et laps saaks suuremana ise voodist sisse-välja käia. Ja on ka selliseid, millel käib terve külg küljest ära, et saaks voodi ema-isa voodi kõrvale tõsta ja veelgi mugavamalt last öösel söötmiseks välja võtta.

Eriti pikaks kasutamiseks on veel sellised voodid, mida saab hiljem väikelapse voodiks ümber teha. Need on muidugi ka veidi kallimad.

Lisaks kodustele vooditele on olemas ka reisivoodid. On selliseid, millel puuduvad igasugused lisad, aga on ka selliseid, millel on lisaks beebi jaoks kõrgem eraldi põhi, sääsevõrk, erinevad taskud ja mähkimislaud. Millist keegi soovib.

Kuna beebi magab oma voodis päris mitu aastat, võiks see ikkagi korralik ja turvaline olla.

Vooditega seoses on tähtis ka madratsi valik. Põhiliselt on valida kolmest materjalist madratsite vahel – poroloon, kookos ja tatar. Kookost ja tatart küll kiidetakse, aga väga hästi sobib ka korralikult selga toetav poroloonmadrats.

Madratsite puhul on väga oluline nende hooldus. Niiskus ei ole neile hea ja selleks on mõistlik kasutada kattelina, mida saab ka beebitarvete poest osta.

Tänapäeval, kui valdaval osal peredest on autod, on beebi turvavarustus väga oluline. Ilma turvahällita ei lubata beebit enam isegi sünnitusmajast välja ja see on väga õige.

On olemas erinevate lisadega turvahälle ja -toole. Mõnel saab istenurka reguleerida, mis on hea pikemateks sõitudeks, et beebi selg ära ei väsiks. On ka selliseid, millel saab istmelaiust reguleerida, et beebil seal kitsaks ei jääks. Turvahällidel on ka erinevaid kattetekstiile kasutatud. Siin tasuks tähele panna, et materjal väga sünteetiline ja ebamugav ei oleks – sest siis võib laps kergemini higistama hakata.

Lisaks on turvavarustus erinevates kaalukategooriates. Kui valdavalt on esimeseks autoistmeks beebile turvahäll, on ka toole, mis sobivad alates sünnist. Siinkohal tuleb muidugi tähelepanu osutada sellele, et vähemalt esimesel eluaastal, parem isegi kauem, on ohutuse mõttes vajalik, et laps oleks seljaga sõidusuunas.

On ka turvahälle, millele on võimalik nö rattaid alla panna. Ratasteks sobivad mõne vanker-käru rattad või eraldi pisema suvekäru rattad.

Kõige selle kõrval on muidugi olulisem nende hällide-toolide turvalisus. Selle pärast tasuks enne ka uurida, millised on turvatestide tulemused.

Kärude puhul on muidugi valik eriti kirju. Poodi minnes tasuks enne läbi mõelda, millist käru Sul vaja on?

On olemas eraldi vankrid või kärud, vanker-kärud ja ka sellised vankrid, millele saab lisaks veel turvahälli peale asetada.

Kõigepealt tasuks mõelda, mitmendal korrusel Sa elad ja kas on võimalik käru alla jätta või peab seda trepist üles tassima. Viimasel juhul oleks parem valida kergem ja pisem käru. Ka seda tuleks silmas pidada, kas majal on lift ja kas see vanker sinna ka mahub. Loomulikult, kui perel on auto, tasuks enne ära mõõta, kas käru sinna ka mahub.

Kärudel on olemas erinevad rattad. On olemas kolmerattalised kärud ja neljarattalised kärud. Osadel kärudel on suuremad rattad, osadel väiksemad ja osadel üldse topeltrattad. Meie talvises kliimas on suuremate ratastega siiski parem läbi lume sõita.

Osadel kärudel on üleviidav sang. Vahel soovib laps rohkem ringi vaadata, vahel rohkem ema näha. Ka tuule ja päikese puhul on hea, kui saab vankri suunda muuta.

Lisaks on suurematele lastele olemas ka pisemad suvekärud, mis võtavad vähem ruumi ja on kergemad kaasas kanda.

Kuigi beebivarustuse valik on väga kirju, tasuks hästi läbi mõelda, mida üldse vaja on. Beebi kasvab siiski nii kiiresti, et kõike võib-olla ei jõuagi kasutada. Ja kindlasti ei tasu siinkohal unustada, et kuigi neid vajaminevaid asju tundub väga palju, on beebile siiski esmatähtis Sinu armastus.

Milliseid esemeid pead sina lapsele kõige vajalikumaks ja mida sa nende juures jälgid?

Emmede Klubi

21. Nov 2013, 16:44

Vajalik on kindlasti vanker. Minul oli tähtis et oleks võimalikult kerge raamiga, esimesed rattad 360kraadi pööratavad, suur kaubakorv. Kuna olen bussiga liikleja siis olid need väga tähtsad. Lisaks jälgisin et katte oleks piisavalt kõrge nö.näo ette, et talvel lumi sisse ei tuiskaks , muidugi ka tuul.