Gerri blogi: Krõbekala

Gerri, Emmede Klubi blogija
Gerri, Emmede Klubi blogija 18. juuli 2018 16:47
Ühel heal päeval jäi mulle kuskilt kõrvu, et näe, eestlane ise vana rannarahvas, aga lapsed ei söö kala ega oska seda maitsvalt valmistada! Noor astub ellu ja ei mõista isegi krõbeda nahaga kala küpsetada... Jäin mõtlema, et kas tõesti? Nojah, küsisin siis enda suurematelt lastelt krõbeda nahaga kala kohta, kas teavad ja oskavad teha või ei oska? Tõesti - tõesti, keegi pole kuulnudki! Piinlik lugu kohe.
 
Nad on kõik näinud, kuidas tehakse ja hea meelega söövad soolalõhet, ise tehtud kalanagitsaid, lihtsat pipra-soola-tilliga ahjukala ja isegi ingveri ja koriandriga ceviche'i. Aga vot krõbeda nahaga kala pole söönud ja ei tunne neist keegi. Mul on nüüd viimane aeg seda asja parandada! Nii, kõigepealt võtan ette oma pere, siis lähimad sugulased, siis natuke kaugemad, siis sõprade seltskond jne. 
 
Ring sai ruttu täis. Nüüdseks on positiivne tagasiside tulnud ka Inglismaa sõbrannalt, kelle peres see lihtne roog on juba tõeliseks hitiks kujunenud. Rõõm kuulda!
 
Retsept ise on nii lihtne, et see nagu polegi retsept, vaid pigem soovitus. Ja ei ole iga kord vaja möllata miljoni maitseainesegu ja jumal teab veel millega... 
Kõige olulisem on leida meie kaubandusvõrgust, kalakasvandusest või turult kõige värskem kala, kas valmis lõgatud fileena, terve kalana (fileerid kodus) kuid kindlasti koos nahaga! Mina eelistan ise tavaliselt tervet kala, koos pea ja sabaga ning teen kolm rooga korraga - ühe hea suure tüki soolan sisse, peast-sabast-luudest keedan suppi ja teine hea suur tükk läheb ahju. Tagurpidi!
 
Krõbekala retsept:
 
1 suur ja värske filee koos nahaga (forell, lõhe vms)
Määrimiseks paar supilusikatäit õli
Veskitest paar keerdu soola ja pipart
 
Vajad veel:
Suurt ahjupanni ja ühte lehte küpsetuspaberit
 
Määri kala õliga kokku, seda nii alt kui pealt ja keera küpsetuspaberiga kaetud pannile kummuli nii, et nahaga pool jääb ülespoole. Keeruta peale natuke soola, pipart ja lükka ahju 200 kraadi juurde umbes/täpselt pooleks tunniks küpsema. Piilu vahepeal ning tõsta lusikaga panni servalt rasva kalale peale (siis saab koorik veelgi krõmpsum). Hetkel, kui kala nahk on saanud kena kuldse ja noaotsaga katsudes kõva krõbeda kooriku, siis on valmis!
 
20180716170053-44038.jpg
Kala kõrvale võib küpsema sättida ka kergelt õlitatud pisikesi värskeid kartulimugulaid, selle aasta porgandeid, noori peete, peoga kirsstomateid ja mõnusaid pakse suvikõrvitsaviile ning kui ikka küpsetatud juurikad-muurikad nooremale generatsioonile peale ei lähe, siis paku neid toorelt. 
 
Suur peotäis hakitud tilli, põllul kasvanud sibulapealseid ja pakk hapukoort. Sega kõik kergelt kokku ja tõsta kausiga lauale.
20180716165818-35697.jpg
Valmis krõbekala on kõige parem lõigata kääridega või väga terava noaga. Muideks, selle kuldse krõbeda kooriku pärast läheb veel sööjate vahel jagamiseks...
 
Proovi järgi ja anna edasi. Ja usu, et sellist kala küpsetusviisi mäletavad veel meie tulevased põlved! 
 
Lõpetuseks võiks sobida väike kausitäis oma aia hapukaid kirsse!
 
20180716165648-27559.jpg
Kena suve jätku!
 
Gerri
Kommenteerimiseks pead sisse logima Registreeru

Emmede Klubi lugejad testivad Philips Avent tooteid

Emmede Klubi lugeja Deili testis Philips Avent tassist joomise harjutuskomplekti

Emmede Klubi lugeja Deili testis Philips Avent tassist joomise harjutuskomplekti

Emmede Klubi lugeja Kristiina testis Philips Avent tassist joomise harjutuskomplekti

Emmede Klubi lugeja Kristiina testis Philips ...

Emmede Klubi lugeja Doris testis Philips Avent tassist joomise harjutuskomplekti

Emmede Klubi lugeja Doris testis Philips ...

Emmede Klubi lugeja Merje testis Philips Avent tassist joomise harjutuskomplekti

Emmede Klubi lugeja Merje testis Philips ...

Emmede Klubi lugejad testivad: Philips Avent rinnapiima säilitustopsid

Emmede Klubi lugejad testivad: Philips Avent ...

ZOOMBOOK

ZOOMBOOK fotoraamatud
VIDEO! Zoombook: Näpunäiteid lapse esimeseks sünnipäevapeoks

VIDEO! Zoombook: Näpunäiteid lapse esimeseks sünnipäevapeoks

VIDEO! Beebiminutid: Zoombook fotoraamatud

VIDEO! Beebiminutid: Zoombook fotoraamatud

Südamlik innovatsioon - postkaardid saajale otse sinu nutitelefonist

Südamlik innovatsioon - postkaardid saajale otse ...

VIDEO! Beebipäevik: Kätlini fotonipid ja piltide talletamine fotoraamatusse

VIDEO! Beebipäevik: Kätlini fotonipid ja piltide ...

Fotoraamatute tootja ZOOMBOOK siseneb Eesti turule 1000 raamatu kinkimisega

Fotoraamatute tootja ZOOMBOOK siseneb Eesti turule ...

Emmede Klubi lugejate sünnituslood

Sünnilugu: Kuidas Rosaly-Marleen siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Rosaly-Marleen siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Georg siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Georg siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Armin siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Armin siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Kadriliis siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Kadriliis siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Karl siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Karl siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Saara siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Saara siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Heilika siia ilma sai

Sünnilugu: Kuidas Heilika siia ilma sai

Värskeimad blogipostitused

Kristi blogi: Kahene - kas kohutav või vaimustav?

Kristi blogi: Kahene - kas kohutav või vaimustav?

Marise blogi: Noored, kes ei leia enam pärismaailmas kohta

Marise blogi: Noored, kes ei leia ...

Kristi blogi: Paarisuhte värskena hoidmisest

Kristi blogi: Paarisuhte värskena hoidmisest

Marise blogi: Värvirõõmus sügis õues ja toas

Marise blogi: Värvirõõmus sügis õues ja ...

Kristi blogi: Kuidas ma oma lapse sõimerühma viisin

Kristi blogi: Kuidas ma oma lapse ...

Raseduskalender

Sisesta oma viimase menstruatsiooni kuupäev, et välja selgitada, mitmes rasedusnädal sul hetkel käsil on.
Logi ennast sisse, et raseduskalender salvestada!
Registreeru