79., 84., 89. ja 94. aastal sündinud naised on oodatud emakakaelavähi tasuta uuringule, mida sel aastal saab teha oma kodust!

79., 84., 89. ja 94. aastal sündinud naised on oodatud emakakaelavähi tasuta uuringule, mida sel aastal saab teha oma kodust!

19. Jan 18:50 Emmede Klubi Emmede Klubi

Sel aastal on emakakaelavähi sõeluuringul oodatud osalema naised sünniaastaga 1959, 1964, 1969, 1974, 1979, 1984, 1989, 1994. Esimest korda saab sel aastal emakakaelavähi sõeluuringul osaleda ka kodust. 

Tervise Arengu Instituut (TAI) ja Tervisekassa pakuvad sel aastal kõigile sihtrühma kuuluvatele naistele võimaluse valida, kas teha emakakaelavähi sõeluuringuks vajalik inimese papilloomiviiruse ehk HPV uuring tervishoiuasutuses või kodus.

Soovijad saavad HPV kodutesti tellida tasuta veebipõhisest tellimiskeskkonnast aadressilt hpv.synlab.ee. Lisaks pakuvad koduteste ka apteegid Valga, Viljandi, Võru, Põlva ja Ida-Viru maakonnas. Projektis osaleb nendes maakondades 90 apteeki neljast suuremast apteegiketist (Apotheka, Benu, Euroapteek ja Südameapteek). Kodutesti võivada nende maakondade apteekidest küsida kõik sel aastal sihtrühma kuuluvad naised, sõltumata oma tegelikust elukohast.

Kodutesti tellimine ja apteekides pakkumine on avatud kogu 2024. a vältel. Test saadetakse koos tegemisjuhiste ja tagastusümbrikuga. Tagastamine toimub samal viisil, nagu testi kättesaamine - näiteks kui tellisid testi pakiautomaati, siis tagastad selle tagastusümbrikus tasuta samasse pakendiautomaati.

Uuringu tulemuse kohta saadetakse kodutesti teinud naisele personaalne teavitus tema eelistatud viisil (e-kirja, SMS-i või tavakirjaga). Samuti on tulemust võimalik vaadata terviseportaalist. Juhul, kui kodutesti proovist leitakse kõrge riski HPV tüved ehk uuringu tulemus on positiivne, siis tuleb minna lisauuringule sõeluuringut teostavasse tervishoiu­asutusse.

Emakakaelavähi sõeluuringu sihtrühma kuuluvatele naistele on sõeluuringul osalemine, kõik vajalikud lisauuringud ja ravi tasuta - ka ravikindlustuse puudumisel. 

Emakakaelavähi sõeluuringule kutsutakse naisi personaalse SMS-kutse, e-kutse või paber­kutse abil, kuid sõeluuringul osalemiseks ei pea jääma ootama personaalset kutset. Tänavu kutsutud aastanumbreis sündinud naised saavad uuringuks aja kirja panna või testi koju tellida iga kell selle aasta jooksul - saatekiri on automaatselt juba loodud. 

Emakakaelavähki saab ennetada HPV-vastase vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringuga. Haiguse peamiseks riskiteguriks on püsiv nakkus HPV-ga, millega nakatumine ei anna üldjuhul sümptomeid ega too kaasa muutusi enesetundes. Pikalt organismis püsiv viirus võib aga esile kutsuda muutusi emakakaela rakkudes, millest vajaliku tähelepanuta võib aja jooksul välja kujuneda vähk. Sõeluuringus osalemine võimaldab avastada vähieelsed muutused varakult ja hoida ära vähi tekke.

Lisainfo kodutestimise kohta ja projektis osalevate apteekide nimekiri on leitav TAI kodulehel. Rohkem infot emakakaelavähi sõeluuringu kohta leiab sõeluuringute veebilehelt.