EI, raseduse kaotanud või katkestanud naise teisi lapsi ei oota ees halb elu ja rasked haigused!

EI, raseduse kaotanud või katkestanud naise teisi lapsi ei oota ees halb elu ja rasked haigused!

02. Mar 2021, 17:44 Emmede Klubi Emmede Klubi

Viimasel ajal on mitmel pool meedias räägitud raseduse katkemise või katkestamise järgsest konstellatsiooniteraapiast. Konstellööride sõnul ootab pärast sündimata jäänud last sündinud järgmisi lapsi ees raske elu, kuid need probleemid on võimalik ületada konstellatsiooni abil. Hoiatame oma lugejaid, et tegu on ebateadusega!

Mida räägitakse?

Nimelt usutakse, et kui juba viljastatud laps jääb mingil põhjusel sündimata (rasedus katkeb või naine teeb aborti), võtab järgmine laps elus energeetilises mõttes sisse sündimata jäänud lapse koha.

Konstellöör Indres Viirsaare sõnul võivad sellisel lapsel olla probleemid koolis ja lasteaias, hiljem tööelust ja paarisuhetes. Konstellöör Ants Rootslase sõnul pannakse järgmised lapsed surnud lapse energiasse elama ning need lapsed on tavaliselt väga haiged, halvimal juhul surevad, sest nad elavad nullenergias. Konstellöör Kirsti Timmeri sõnul kannavad need lapsed tohutut koormat ja põevad surmavaid haiguseid. 

Vahel ei oska naine oma sündimata lapsi ise isegi leinata, ei tunneta probleemi, kuid järgnevad lapsed kannatavad. Oma lapsed on siiski võimalik raskustest ja haigustest päästa – konstellatsiooniteraapia võtete abil oma sündimata jäänud lapsi omaks võttes.

Miks ei vasta see tõele?

Pole mingit bioloogilist või teaduslikult põhjendatud alust arvata, et naisele pärast raseduse katkemist või katkestamist sündivad lapsed oleksid kehvemal elujärjel või nõrgema tervisega, ammugi raskelt haiged või sureksid.

Veelgi enam – teoorial ei ole ka loogilist alust, sest umbes pooled rasedused katkevad väga varases järgus, enne päevade ära jäämist ja seega tihti juba enne, kui naine rasedusest üldse teada saab. Nii on paljude naiste kehas elu jooksul toimunud viljastumisi ja katkemisi, millest naine ise teadlik ei ole. Seetõttu pole kuidagi võimalik kõiki elu jooksul toimunud munaraku viljastumisi üles lugeda ega lastena kirja panna. Kui iga lapsena aktsepteerimata jäänud rasestumine mõjutaks raskelt järgevate laste heaolu, oleks päris paljude või suisa enamike inimeste heaolu väga kehva.

Kuidas tegelikult?

"Lapse füüsilise ja vaimse heaolu juures mängivad rolli kaks asja: geenid ja kasvukeskkond. Ema varasemad rasedused lapse tervist otseselt ei mõjuta," ütleb Ida-Tallinna Keskhaigla kliiniline psühholoog Ada Alliksoo, kes toetab naisi rasedusega seotud vaimse tervise probleemide korral.

Küll aga on tõsi, et lapse kasvukeskkonda mõjutab ka tema lähedaste vaimne tervis. "Kui emal on ärevus, hirmud, depressioon, siis see võib mõjutada ka last," selgitab Alliksoo. Üheks näiteks on sünnitusjärgne depressioon – emal ei pruugi haiguse tõttu jaguda jõudu või tähelepanu oma lapse eest parimal viisil hoolitsemiseks.

Kurbus ja lein on küll loomulik osa elust, kuid nendega tuleb tegeleda, et kurbusest või leinast ei kujuneks välja depressioon, ärevus ja komplitseeritud lein, mis mõjutavad negatiivselt nii inimese enda kui ka tema lähedaste elukvaliteeti. 

Psühholoogi sõnul kehtib ka selles teemas elutõde: meid ei mõjuta mitte olukord ise, vaid see, kuidas me olukorda suhtume. Kui raseduse katkemine või abort polnud naise jaoks vaimselt keerukad üleelamised või ta on juhtunuga juba rahu teinud ega kurvasta seepärast enam tugevalt, siis ei ole ka mingit alust arvata, et need minevikusündmused naist ennast või ammugi tema järgmiseid lapsi negatiivselt mõjutaksid. 

Kust leida abi?

Raseduse kaotus võib olla nii emale kui ka isale vaimselt raske kogemus. Abi saamiseks soovitame pöörduda raseduskriisinõustaja poole. Raseduskriisinõustamine ei ole ainult rasedatele – see on sobiv kõigi rasedusega seotud probleemide, ka raseduse katkemise seoses. Raseduskriisinõustajad töötavad sünnitusmajade juures.

Samuti võib pöörduda psühholoogi poole. Tunnustatud erialase kõrghariduse ning täiendava väljaõppega psühholoogid kasutavad Eestis mitmeid teaduslikult tõestatud teraapiavorme nagu näiteks kognitiiv-käitumusteraapia, skeemiteraapia, pereteraapia. Alustada võib oma perearstist või psühhiaatrist, sest arsti saatekirjaga saab ka psühholoogi juures käia tasuta.

Oma vaimset tervist testida, erinevade meeleoluhäirete kohta rohkem lugeda ning spetsialistidelt tasuta nõu küsida saab veebist peaasi.ee.