Isa on lapsevanem, mitte eemalseisev rahakott

Isa on lapsevanem, mitte eemalseisev rahakott

20. Nov 2020, 15:21 Emmede Klubi Emmede Klubi

Isa roll on ajas muutunud. Nõukaajal oli normaalne, et isa piilus oma last sünnitusmaja aknast  ikka alles siis, kui ta juba korralikuks puhtaks pakuks oli vorbitud! Täna teeb peredele haiget, kui koroonakriisist tingituna pole isadel võimalik oma lapse sünni juures või sünnijärgselt koos perega olla. 

Ja uuringud näitavad, et see on muutus õiges suunas! Isa on lapse heaolus ja arengus tähtis vanem juba alates beebi sünnist. Eemalseisvaks rahakotiks olemisest ei piisa, laps vajab isa kui täiskohaga vanemat.

Täna toimus Lastekaitse Liidu aastakonverents "Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse", kus räägiti, kuidas tugevdada isa rolli perekonnas ning jagada laste eest hoolitsemist ema ja isa vahel võrdsemalt.

Ühtlasemast hoolduskoormusest rääkis pikemalt Sotsiaalministeeriumi töö- ja pensionipoliitika osakonna nõunik Pirjo Turk. Oleme liikumas Põhjamaade mudeli suunas, kus nii mehi kui ka naisi hinnatakse nii nende panuse eest tööturul kui ka panuse eest kodus. 

Mida rohkem on lapsel lähedasi, kes tema eest reaalselt ka hoolitsevad, seda suurem on lapse turvatunne ja seda paremad eeldused kasvada eluterveks ja õnnelikuks inimeseks.

Uuringutes on leitud, et peredes, kus isa osaleb lapsehoolduspuhkuses, on lastel lisaks ka paremad sotsiaalsed oskused. Uuringud näitavad, et lapsega kodus olnud isade eluiga on pikem, nende riskikäitumine on madalam ja tervisekäitumine parem. Ning ajuteadlased ütlevad, et lapse aju areneb paremini, kui tema esimestel eluaastatel on temaga kodus lisaks emale ka isa. 

Pikk lapsehoolduspuhkus nagu Eestis on lapsele hea, kuid statistika näitab, et sellel on negatiivne mõju naistele - karjääriteel, palgalõhes, hilisemas elus pensionit saades jne. Lahenduseks oleks pikk lapsehoolduspuhkus (hea lapsele), mida emad ja isad jaotavad võrdsemalt (hea nii emale, isale kui ka lapsele). 

Ka Eestis on lapsepuhkust, isapuhkust ja lapsehoolduspuhkust kasutavate meeste hulk aasta-aastalt ikka suurenemas.  

Oma lugu jagas Kuldar, kes oli oma tütrega 9 kuud lapsehoolduspuhusel. Tema kogemus on, et lapsehoolduspuhkust kasutavaid isasid hinnatakse ühiskonnas täna kõrgelt. Ta soovitab kõigil isadel võtta lapsehoolduspuhkuse jaotamisest osa. See teeb mehest parema mehe, sest lapsega kodus olemine õpetab ja kasvatab inimest mitmel viisil.

Seaduse järgi on vanematel laste suhtes võrdsed õigused ja kohustused. Emal ei ole lapse suhtes võrreldes isaga suuremaid õiguseid (nt õigust teha otsuseid lapse elu puudutavates küsimustes) ega kohustusi (nt kohustust lapsega tegeleda, teda hooldada ja tema eest hoolitseda).

Metsaisa Palbo Vernik, kes korraldab lastele ja isadele klassisidususmatkasid, soovitab isadel astuda lapsevanemana samm edasi - astuda naiste kõrvale, ning kõigil emadel astuda samm tagasi  lasta isal olla lapsevanem. Mees saab hakkama nii nutu lohutamise kui plaastri panemisega, ta ei vaja tegelikult pidevat kontrollimist ja õpetamist. Ja kui isa on lapsega, siis lase tal ise tegeleda ja võtta vastustust  ära helista :)

Advokaadibüroo Lillo & Lõhmus vandeadvokaat Karina Lõhmus-Ein rääkis aga sellest, et kui paarisuhtest saab minna lahku, siis lapsevanemaks olemisest mitte. Ka lahku läinud mehed ja naised jäävad igavesti ühiselt lapsevanemateks.

Ka siis, kui laps elab ühe vanema juures ja külastab teist nt vahel harvem, on ühise hooldusõigusega vanematel ikkagi võrdne õigus ja kohustus koos otsustada lapse üle. Nt kooli ja lasteaia valik: sellel vanemal, kes elab lapsega koos, ei ole õigus üksi otsustada, see otsus peab olema ühine. 

Selleks, et lapse üle üksi otsustada, tuleb pöörduda kohtu poole ja taotleda ainuhooldusõigust. Hooldusõigust aga naljalt lapsevanemalt ära ei võta. Selleks peab olema tõsine põhjus. Kuid suhtlusõigus lapsega säilib vanemale isegi siis, kui hooldusõigus on ära võetud - lapse huvides on peaaegu alati see, et tal oleks suhe mõlema vanemaga.