Kõrvitsahooaja kõrvitsaretsept: Püreesupp röstpaprikaga

Kõrvitsahooaja kõrvitsaretsept: Püreesupp röstpaprikaga

02. Oct 2014, 09:35 Mirjam Mirjam

Igaühel, kes kasvatab kõrvitsaid või tunneb kedagi, kes seda teeb, on igal aastal umbes sellel ajal käes rohkelt kõrvitsat ja vajaka ideedest, mida selle kõigega peale hakata. Sellele supile siin annavad eriliselt mõnusa maitse röstitud paprika mõnus magusus, tšilli teravus ja valge veini äädika väike salapärane särts. See retsept valmis eelmise aasta kõrvitsahooajal, kui külmkapis ei paistnud lapsele lõunasöögi valmistamiseks MITTE MIDAGI olevat. Midagi seal ikkagi oli!

Sa vajad:

♥ 1 väikest kõrvitsat
♥ 1,5 l vett
♥ 2-3 punast paprikat
♥ 0,5-1 tšillikauna (seemneteta)
♥ 2-3 kartulit
♥ 1-2 porgandit
♥ 2 dl vahukoort
♥ 1 kanapuljongikuubik või buljonetka
♥ 4 küüslauguküünt
♥ 1 tl valge veini äädikat
♥ 2 tl mett
♥ 2 tl soola

Alusta paprikate röstimisest – pese nad, aseta tervelt ahjuvormi või –pannile, rösti grillifunktsiooniga kõrgel temperatuuril ja keera ümber kui üks külg mustjaks muutub (võid ka tšillikauna röstida, kui soovid). Kui sul on gaasipliit, võid paprikat röstida lahtise leegi kohal, aga ole ettevaatlik, et sa neid liiga ära ei kõrveta. Samal ajal, kui paprikad on ahjus, koori, puhasta seemnetest ja tükelda kõrvits ning koori ka küüslauguküüned, porgandid ja kartulid. Kui paprikad on ahjus mustaks tõmbunud, võta nad välja, aseta taldrikule ja pane nende asemele (aga madalama, ca. 180-200C temperatuuriga) ahjuvormi hoopis kõrvitsakuubikud koos küüslaugu, tšilli ja oliiviõliga. Aja vesi suures potis keema ja lisa tükeldatud kartul ja porgand koos kanapuljongikuubiku ja soolaga. Koori röstitud paprikad. Kui porgandid on peaaegu pehmeks keenud, viska vette ka kõrvits ja keeda, kuni kõik on täiesti pehmeks keenud. Siis lisa röstitud ja kooritud paprikad ja püreeri supp saumiksriga. Vala koor supile vähehaaval juurde samal ajal püreerides, kuni supp on ideaalse konsistentsiga. Maitsesta supp mee, soola (kui vaja), valge veini äädika ja musta pipraga. Serveeri krõbedate krutoonide, peekoni ja hapukoorest südametega, kui soovid. :)

Hea nipp: Püreesupi valmistamise käigus võib mõnikord juhtuda, et vedelikku on potis liiga palju ja pärast püreerimist jääb supp pisut liiga vesine ja vedel. Et seda siis paksendada ja tekstuuri parandada või suppi mõnusalt kooreseks muuta (ilma koort ja kaloreid päriselt lisamata), võid supile lisada riisi, lasta sellel supis pehmeks keeda ja siis veel püreerida, kuni supp on ideaalselt siidine.

20141002094103-68212.jpg
Supisüdamekeste tegemine on imelihtne – tee ilusad ümmargused hapukooretäpid, haara hambatikk ja ühenda täpid omavahel tõmmates tikk ühe jutiga supist ja täppidest läbi.


Milline on Sinu kõige-kõige lemmikum kõrvitsaretsept? Jaga seda ka meiega!