Seks pärast sünnistust. Milleks valmistuda?

Seks pärast sünnistust. Milleks valmistuda?

28. Apr 2023, 16:16 Emmede Klubi Emmede Klubi

Spetsialistid soovitavad pärast vaginaalset sünnitust seksiga oodata umbes kuus kuni kaheksa nädalat – sünnitusjärgse ämmaemanda või naistearsti visiidini. Selleks ajaks on emakakael enamasti uuesti sulgunud, haavad paranenud ning seks ohutu. Ohutu ei tähenda aga alati veel meeldivat… Mida võiks teada ja milleks valmistuda?

Infektsiooni risk

Kui sünnitusest on vähe aega möödas ning emakakael võib veel olla avatud või haavad paranemisel, tuleks seksides kindlasti kasutada kondoomi, et vähendada infektsiooni riski. Mõistlikum on aga siiski soovitatud 6-8 nädalat ja ämmaemanda kinnitus ära oodata! Kindlasti tuleks ära oodata, kuni lohhiad on lõppenud.

Rasestumise oht

Rasestumine on haruldane, aga võimalik kohe pärast sünnitust ka siis, kui naine imetab. Seega tuleb juba esimesest korrast alates mõelda ka rasestumisvastastele vahenditele. Üldiselt ei ole naise keha kaks kuud pärast sünnitust veel eelmisest rasedusest ja sünnitusest taastunud, seega isegi kui soovite rohkem lapsi, võiksid anda oma kehale rohkem aega paranemiseks ja kasutada rasestumisvastaseid vahendeid.

Teistmoodi tunne

Arvesta, et esimestel kordadel ei pruugi seks tunduda samasugune nagu enne. Muretsemiseks pole põhjust – see on täiesti normaalne. See ei tähenda sugugi, et seks ei hakka enam kunagi olema endine. See tähendab vaid, et vajad veidi aega ja hella harjutamist.

Tupe või lahkliha valu

Sünnituse ajal suure venimise ja võib-olla ka rebendid läbi teinud tupp ja lahkliha võivad ka pärast paranemist veel mõnda aega hellad olla, mis tähendab, et seks võub esimestel kordadel olla veidi valus. Võtke aeglaselt ja rahulikult ning kasutage rohkelt libestit, olukord paraneb järk-järgult!

Tupekuivus

Hormonaalsed muudatused mõjutavad tupe limaskesta, mis võib kaasa tuua tupekuivuse – seda eriti esimestel imetamise kuudel, aga vahel ka terve imetamise perioodi. Kasutage julgelt libestit – just nii palju, kui vaja, et seks oleks mugav.

Hellad poosid

Sügavamat penetratsiooni võimaldavad poosid võivad esialgu olla valusad. Kuula oma keha – alustage sellistest poosidest ja tempos, mis ei ole valus. Liikuge sügavamate pooside ja tempokamate liigutuste juurde edasi alles siis, kui needki ei tee enam valu. Kuid ka seda probleemi aitab leevendada libesti kasutamine.

Pidamatus

Kerge uriinipidamatus on otse pärast sünnitust suhteliselt sage nähtus. Seda võib juhtuda näiteks väga kiireid liigutusi tehes, hüpates või ka seksides või pärast seksi. Kerge pidamatuse vastu aitavad väga hästi vaagnapõhjalihaste harjutused. Kui probleem on suur, pöördu tingimata arsti poole – ära jää kannatama!

Madal libiido

Pärast sünnitust võivad madalat libiidot tekitada väga paljud asjad: ärevus uuesti seksima hakkamise pärast, unetud ööd, keskendumine värskele beebile, ebakindlus oma keha pärast jms. Kõige parem ravi nende probleemide vastu on siiras ja vahetu kommunikatsioon oma partneriga. Räägi, mida sa mõtled, mida tunned, mille pärast muretsed - te saate sellest koos üle!

 

Kokkuvõtteks võib aga öelda, et hea seksiga jätkamise eeldused pärast sünnitust on vaagnapõhjalihaste treening, hea libesti ning usalduslik omavaheline suhtlus.