Vastlaretsept: Mandlitäidisega vastlakuklid

Vastlaretsept: Mandlitäidisega vastlakuklid

17. Feb 2015, 16:51 Mirjam Mirjam

Kui aastas on määratud olema üks päev, kui tohib igasuguse valehäbita saia ja vahukoort näost sisse ajada, tuleb seda imelist võimalust igatahes kasutada. Kuna veetsin suurema osa oma teadlikust elust Rootsis elades, õppides ja kasvades, on mulle südamelähedased just sealsed traditsioonilised mandlitäidisega vastlakuklid - seetõttu jagan teiega ka oma retsepti, milles on kuklitesse peidetud justnimelt mõnusalt mahlane mandlimass. Kui soovite, võite selle ära jätta või asendada endale meelepärase keedisega.

Selle taignaretsepti järgi valmistatud kuklid kerkivad ja küpsevad imeliselt õhuliseks. Mina tegin kukleid 11 ja see oli ilmselge viga - kuklid kerkisid nii uhkelt, et said vaevu pannile ära mahtumise osas omavahel kokkuleppele. Teie tehke kukleid pigem 15 - kuklid saavad mõistlikuma suurusega ja nõnda on ka mugavam hiljem hambad sisse lüüa ilma, et lõuad liigesest välja hüppaks. :)

12-15 kukli valmistamiseks läheb vaja:


Kuklitaigna jaoks:

50 g pärmi
100 g võid
3 dl piima
1 muna
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
1 tl jahvatatud kardemoni
ca 10 dl jahu

Mandlitäidise jaoks:

125g mandleid
1 dl piima
1 dl suhkrut

Vahukooretäidise jaoks:

8 dl vahukoort
3-4 sl toorjuustu (soovi korral)
1 dl suhkrut
4 tl vanillisuhkrut

Kaunistamiseks:

Tuhksuhkrut 

Tee nii:

Murenda pärm suurde taignakaussi ja puista sellele suhkrut, et pärm lahustuks. Sulata kastrulis või, lisa sellele piim ja kuumuta, kuni segu on käesoe (kindlasti ei tohi see olla kuum, sest nii tapab see pärmile valades pärmseened ja tainas ei saa kerkida) ning lisa see pärmile. Seejärel lisa sool, kardemon ja muna ja kõige lõpuks sõelu taignale juurde suurem osa (ca 8 dl) jahust. Sega ühtlaseks, kata puhta köögirätikuga ning aseta sooja kohta vähemalt pooleks tunniks kerkima. 

Poole tunni möödudes kummuta tainas kausist jahusele tööpinnale ning hakka vähehaaval taignale jahu lisama ja sõtku seda hoolega, kuni tainas on ühtlane ja läikiv. Vormi sellest 12-15 siledat kuklit (et kuklid pealt ei praguneks, tuleb iga taignapätsi eraldi käte vahel sõtkuda ja töödelda seni, kuni taignapallid pealt siledad jäävad), aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning jäta rätikuga kaetult veel pooleks tunniks sooja kohta kerkima.

Pintselda kerkinud kuklid ettevaatlikult lahtiklopitud muna või piimaga üle ja aseta 220 kraadisesse ahju ca 10 minutiks küpsema. Enne edasi toimetamist lase kuklitel restil täielikult maha jahtuda.

20150217172747-32511.jpg 20150217173913-29216.jpg

Aseta mandlid kaussi ja vala keeva veega üle, jättes nad selle sisse ca 10-15 minutiks ligunema. Nii lööb mandlite koor lahti ja selle saab hõlpsasti sõrmede vahel mandlilt maha libistada. Lõika kuklitel terava noaga "mütsid maha" ja uurista iga kukkel umbes supilusika-kahe jagu seest tühjemaks. Aseta välja kaevatud sai, piim, suhkur ja kooritud mandlid köögikombaini ja töötle ühtlaseks massiks. Jaga mandlimass võrdselt kuklitesse õõnestatud avaustesse. Vahusta vahukoor (soovi korral võid vahustamise lõpus lisada ka toorjuustu) suhkruga, aseta pritskotti ja pritsi sulle meeldiva tüllega kuklitele. Siis pane neile mütsid uuesti "pähe" ja puista valminud kuklid üle tuhksuhkruga. Valmis!

20150217173930-25681.jpg20150217173937-51447.jpg 

eveliiy eveliiy 16. Mar 2015, 17:29

tunduvad väga isuäratavad

17. Feb 2015, 19:54

Need näevad nii patuselt maitsvad välja.