Naudi koos lapsega suviseid veemõnusid!

06. Aug 2020, 10:09 Emmede Klubi Emmede Klubi

Beebi on veekeskkonnaga harjunud juba ajast, kui ta oli veel oma ema kõhus. Seetõttu pakub vesi lastele palju rõõmu. Sellel suvel saab sinu pisike tõenöoliselt esmakordselt nautida veerõõme mõnes suuremas veekogus. Siin on sulle mõned soovitused ja näpunäited, mis aitavad selle kogemuse muuta toredaks ja positiivseks.
 

Vees suplemise eelised

Vees suplemine ja mängimine arendab ja treenib keha just nagu ujuminegi.

Vees suplemine ja mängimine aitab:
 

·         Arendada beebi vastupidavust;

·         Arendada beebi lihaseid;

·         Lapsel oma keha paremini tunnetada;

·         Parandab koordinatsiooni;

·         Arendada tasakaalu, mis on väga oluline kõndima õppimisel;

·         Rahustab;

·         Annab võimaluse maailma avastada ning uurida.

 

Vees suplemine on hea viis veeta lapsega õues aega. Samuti hakkab laps tänu sellele paremini tunnetama end ümbritsevat keskkonda. Esimesed kogemused veemängudes saab laps juba vannis olles, kuid suuremad veekogud pakuvad täiesti uusi kognitiivseid võimalusi, sest last ümbritseva vee kogus on palju suurem kui vannis. Veekogu kaldal saab mängida ämbri, kühvli ja erineva suurusega vormidega. Veemängud aitavad leida uusi vaatenurki mängudes, mida on kodus juba mitmeid kordi mängitud. Need mängud muutuvad nüüd hoopis teistsugusteks.
 

Mida teha, kui beebi kardab vett?

Ehkki paljud lapsed naudivad vett, on ka neid, kelles veekogud hoopiski hirmu tekitavad. Sellistel juhtudel on väga oluline aidata lapsel mõista, et vett ei pea kartma. Seda tuleks teha rahulikult ning järk-järgult. Lapsele tuleb anda aega harjuda ning mitte talle veekogudega tutvumist peale suruda.

Lapsega vette minnes hoia teda süles nagu vastsündinut, andes talle võimaluse tunda rahustavat nahk-naha kontakti. Samal ajal räägi temaga rahulikul toonil toimuvast. Vees olles tee last süles hoides kergeid kükke ning samal ajal räägi kaasa, mida teed. Nii hajutad lapse tähelepanu hirmult eemale. Räägi näiteks lainetavast veest, soojendavast päikesest ning vees ujuvatest kalakestest.

 

Ära loo lapsele eksitavat turvatunnet!

Paljud vanemad kasutavad laste ohutusele mõeldes täispuhutavaid kätiseid. Nende kasutamine võib lapsele tekitada valeturvatunde, ning soodustada lapse vale asendit vees.

Nimelt on laps kätiseid kasutades vees liiga püstises asendis, kuid teatavasti ujuda saab horisontaalses asendis. Kätiseid kasutades õpib laps, et peab ujudes kätega töötama kuid õigem oleks õpetada jalgu liigutama, sest see on veepinnal püsimiseks palju olulisem.

Kõige parem on õpetada lapsele ujumist ilma abivahenditeta. Hoia teda kinni, ujuta veepinnal ning selgita talle, et ta on hoitud ning väljaspool ohtu. Kui siiski otsustad lapsel ujumiseks abivahendeid kasutada, eelista spetsiaalselt ujumisvesti, mille saad soetada sporditarvete kauplusest. Sellise vesti ostmisel pööra tähelepanu tootjapoolsetele tingimustelele kaalu ja vanuse osas. Näiteks alla 5-aastastel lastel soovitatakse kasutada vesti, mida saab ka jalgevahelt kinnitada.

 

Ohutus olgu esikohal!

Kui oled lapsega vee ääres, on turvalisus esikohal.  Ära pööra oma lapselt hetkekski pilku, isegi kui vesi tundub madal ja ohutu.

Eriti peab silma peal hoidma väikelastel, kes võivad uppuda ka mõne sentimeetri sügavusse vette.

Kui peres on vanemaid õdesid-vendi, kes juba oskavad ujuda, vajavad nad siiski vees pidevat järelevalvet. See kehtib mitte ainult avatud veekogude, vaid ka basseini ääres.

On hea, kui vanemad on läbinud esmaabikoolituse ning oskavad vajadusel last hädaolukorras aidata - veeõnnetuse puhul on iga sekund oluline.

 

Mida teha, kui laps on ülekuumenenud?

Eksperdid soovitavad viibida suvel õues ajal, mil päikesekiirgus on vähem intensiivne, et vältida väikelastele ohtlikult mõjuvat ülekuumenemist. Päikesekiirgus on nõrgem hommikust lõunani (kella 11.00-ni) ning pärastlõunal peale kella 16.00.

Vanemate ülesanne on beebide heaolu päikese käes pidevalt jälgida, sest nende termoregulatsioon on vähearenenud ning nad võivad ülekuumeneda väga kiirelt, isegi varjus olles.

 

Kuidas mõista, et laps on päikese käes üle kuumenenud või päikesepiste saanud?

·         Laps nutab, on unine, loid ja oksendab.

·         Lapsed, kes juba oskavad rääkida, võivad öelda, et nad tunnevad end halvasti, kurdavad peavalu ja väsimust

·         Punetus näol ja kehal;

·         Külmaks muutunud nahk;

·         Laienenud pupillid.

Toimi nii:

·         Laps tuleb asetada varju, jahedamasse kohta;

·         Beebi tuleks lahti riietada nii palju kui võimalik, eemaldada mähkmed;

·         Lapse nahk tuleb jahutada jaheda vee kompressidega või niisutada külma veega;

·         Paku lapsele juua;

·         Kui sümptomid püsivad rohkem kui 10-20 minutit, pöörduge lähimasse haiglasse või kiirabisse.
 

Mida teha, kui lapse nahal on päikesepõletus?

Kui märkad, et pärast rannas puhkamist on lapse nahk muutunud punaseks, on oluline seda jahutada, sest see aitab vähendada naha põletikulist reaktsiooni, mis järgneb hiljem. Sel eesmärgil on kasulik jahe voolav vesi, kuid mitte mingil juhul ei tohiks põletatud nahale jääd panna.

Kui nahk on jahtunud, tuleb nahka niisutada. Selleks vali õrn kreem, mis niisutab, moodustab nahka kaitsva barjääri ja uuendab rakke. Samuti pea meeles, et nahapõletuste korral on oluline pakkuda regulaarselt lapsele juua.

Lapse nahale päikesejärgse kreemi valimisel veendu, et see oleks lapsele sobiv, ilma värvainete ja lõhnaaineteta, mis võivad kahjustatud nahka veelgi ärritada.

 

Mida randa kaasa võtta?

Rannas puhkamise nautimiseks on oluline aegsasti valmistuda, võttes endaga kaasa kõik, mis võib muretuks rannapuhkuseks vajalik olla:
 

Päikesekaitsekreem

Lapse nahk on täiskasvanu nahast viis korda õhem ja pigment pole veel täielikult välja kujunenud, mistõttu pole tema nahk päikesekiirte eest nii tugevalt kaitstud kui täiskasvanu oma. Niisiis ära unusta välja minnes päikesekaitsevahendeid kasutada.

Ükskõik, kas lähete randa või jalutate iga päev õues, vali lapsele sobiv päikesekaitsekreem SPF 50+, mis ei sisalda lõhnaaineid, parabeene ega värvaineid, mis võivad lapse nahka ärritada. Kui kõik pereliikmed eelistavad kasutada sama päikesekaitset, eelistage lastele sobiliku kreemi.

Päikesekaitsekreemi on soovitatav nahale kanda iga kahe tunni järel, kindlasti peab uuesti kreemitama pärast ujumist, vanniskäiku ning rätikuga kuivatamist.

 

Joogivesi

Rannas viibimise ajal veendu, et  laps joob vähemalt iga 30 minuti järel. Võttes randa juua kaasa, eelista puhast joogivett, mitte mahla või limonaadi, sest magustatud joogid ainult suurendavad janu, mitte ei leevenda seda.

 

Suupisted

Värskes õhus viibimine ja liikumine stimuleerivad söögiisu. Eelista randa kaasa pakkida suupisteid, mida on beebil lihtne haarata ja mis ei vaja täiendavaid ettevalmistusi. Sellise juhul on hea haarata kaasa püreetuubid, mida saab mugavalt ilma lusikat kasutamata süüa. Head variandid on veel õunad, banaanid ja küpsised.

Kui suupisteid ise kaasa teha, mõtle juba kodus valmistamise ajal toidu ohutusele – tähtsad on puhtad käed, tooted ja nõud, millesse toit pannakse. Asjatundjate sõnul tuleks kaasavõtmiseks valmistatud toit tarbida kahe tunni jooksul, seega tasub väga hoolikalt läbimõelda, milliseid toite endaga kaasa võtta ning kasuta võimalusel hoiustamiseks külmakasti.


Ujumismähkmed

Rannas, nagu ka igapäevaelus, on oluline, et laps tunneks end mugavalt. Selle mugavuse tagavad Huggies® Little Swimmers® ujumismähkmed!

Emadelt küsides, miks nad on valinud beebidele rannas ujumiseks ja lustimiseks Huggies® Little Swimmers® ujumismähkmed, ütlevad nad, et need ei hõõru jalgu ning lasevad vabalt liikuda nii vees kui ka kaldal. Ja lastele meeldivad erksavärvilised illustratsioonid mähkmetel! Märkimisväärne on, et Huggies® Little Swimmers® ujumismähkmeid on äärmiselt mugav kasutada - neid saab mugavalt jalga panna nagu tavalisi aluspükse ning ka nende eemaldadamine on lihtne, sest mähkmete külgedel on sisseehitatud rebitavad servad.

 

Peakate

Müts aitab kaitsta last ülekuumenemise eest. Eelista laiemate servadega või pikendatud seljaosaga mütsi, mis kaitseb lapse õlgu päikesekiirte eest. Ultraviolettkiirguse eest kaitsvad mütsid on hea valik.

 

Varikatus või päikesevari

Võta randa kaasa päikesevari või väike varikatus, et laps saaks veeääres olles päikese eest varjus olla. Mängutelke aga selleks ei kasutata, kuna need võivad tekitada kasvuhooneefekti ja laps võib hoopiski üle kuumeneda.

 

Päikeseprillid

On olemas spetsiaalseid lastele mõeldud päikeseprillid, millel on spetsiaalne raami kõverus ning prillirihmad, mida saab reguleerida nii, et need ei kukuks maha. Sellised päikeseprillid sobivad ideaalselt väikestele avastajatele, kes roomavad, jooksevad või hüppavad.

Tänapäeval saab päikeseprille osta kõikjalt – toidupoodidest prillipoodideni -, kuid arvesta sellega, et odavad päikeseprillid, mis ei ole spetsiaalsest prillipoest ostetud, võivad olla halva kvaliteediga materjalist, mis sageli kiiresti purunevad. Samuti võivad odavatest materjalidest prillid põhjustada ärritust või allergiat.

Päikeseprille valides pööra tähelepanu ka prilliklaasidele, mis peavad olema valmistatud polükarbonaadist. See materjal on sisuliselt purunematu, kuid kui see ikkagi puruneb, siis suurte tükkidena. Klaasläätsed purunevad aga pisikesteks kildudeks, olles lapsele palju suuremaks ohuks.

 

Mänguasjad

Et rannas oleks põnevam, pista rannakotti ka mõned mänguasjad:

·         Kühvel - veendu, et selle käepide oleks beebile sobilik, sest ebamugav käepide muudab mängimise väsitavaks. Mängimise hõlbustamiseks valige teravama otsaga kühvel, sest sellega on palju lihtsam kaevata ja mängida kui sirge või kandilise otsaga kühvliga.

·         Ämber

·         Vormid - veendu, et need oleksid erinevad ja teeksid seeläbi mängimise huvitavamaks. Vormidega erinevate liivafiguuride loomine aitab kaasa lapse täpsuse arengule, sest laps peab keskenduma ja olema väga ettevaatlik, et kuju saaks ilusti vormida ning tõsta ilma, et see puruneks.

·         Sõel - läbi sõela liiva sõelumisel õpib laps suuri ja väikesi osi eristama, seega on väga hea, kui on olemas erineva suurusega aukudega sõelad.

·         Reha.

·         Kastekann.

·         Veski.

·         Kallur.

·         Erinevad kujukesed, kellest saavad liivalosside elanikud.
 

Märgade riiete kott ja kasutatud mähkmed

Sageli unustatakse pealtnäha tähtsusetu asi, mis tuleb meelde alles siis, kui on aeg koju minna. Seetõttu pane rannakotti mitu kotti, kuhu panna pärast suplemist märjad riided, aga ka kasutatud mähkmed - eriti kui rannas pole prügikonteinereid.

Esmaabikarp

Nagu eespool mainitud, peab ohutus alati olema esikohal, seega ole ettevaatlik. Ka rannas võib õnnetusi juhtuda. Lapsed on aktiivsed ning seetõttu on kukkumised ja libisemised üsna sagedased. Randa minnes pane esmaabikomplekti:
 

·         Vatipadjad;

·         Vatitikud;

·         Erineva suurusega plaastrid;

·         Haava desinfitseerimisvahend;

·         Steriilsed sidemed;

·         Niisked salvrätikud;

·         Putukatõrjevahend.
 

Naudi koos oma beebiga maailma, avastades, kui põnev võib olla veega mängimine! Éhitage kõige ilusamad liivalossid, mängige veega, sest Huggies® Little Swimmers® hoolitseb selle eest, et laps tunneks end rannas mugavalt!