Hoiatus vanematele: punased jooned lapse kehal võivad viidata tõsisele seisundile!

Hoiatus vanematele: punased jooned lapse kehal võivad viidata tõsisele seisundile!

21. Apr 2023, 16:35 Emmede Klubi Emmede Klubi

Lapsed saavad tihti sinikaid, marrastusi ja teisi väiksemaid vigastusi. Enamasti paranevad need probleemideta, vahel harva tekib kerge põletik, mida oleme harjunud ära tundma punetava, valuliku ja katsudes kuumava naha järgi. On aga üks tõsisemaks pööranud põletiku sümptom, millega lapsevanemad peaksid olema kursis – haavast edasi liikuvad punased jutid nahal. 

Kui lapse nahale tekib punane valulik joon, mis liigub marrastuse või haava suunast lümfisõlme suunas, siis võib lapsel olla tekkinud lümfangiit ehk haavapõletiku levimine lümfiteedesse. Vahel on haav ise nii väike (näiteks putukahammustus), et seda ei olegi märgata – küll aga on selgelt näha punane punane jutt või jutid nahal. Tihti kaasneb siiski ka kõrge palavik või teised üldkehalised sümptomid.

Lümfangiidi kujunemist bakteritega nakatunud haava tõttu soosivad teatud eeltingimused, nt diabeet, haigestumine tuulerõugetesse, pikaajaline steroidide või immuunsüsteemi mõjutavate ravimite tarbimine või haiguste põdemine. 

Kui tabada haigus varakult, piisab selle ravimiseks lihtsast antibiootikumikuurist, kuid ravimata jättes võub lümfangiit tekitada päris tõsisiseid tõsiseid komplikatsioone nagu sepsis. 

Üks hüva nipp on joonistada põletiku tunnustega haava ümber nahale ring. Siis on selgelt näha, kas infektsioon kaob ise või levib kaugemale.