Kas laps ikka peab ilusti käituma, sest päkapikud piiluvad?

Kas laps ikka peab ilusti käituma, sest päkapikud piiluvad?

01. Dec 2020, 16:07 Emmede Klubi Emmede Klubi

"Päkapikud! Imetillukesed maagilised olendid, kes peavad kogu detsembri korralikult ületunde tegema ja kes on suutnud kogu inimkonna kahte leeri lüüa: need, kes arvavad, et lastele ei tohiks valetada, ja need, kes arvavad, et lastele peaks jääma jõulumaagia."

Just nii kirjutab päkapikkudest kasvatuspsühholoogia magistrant, Instagrami-konto @jesslapsed autor Merilin Mandel.

Neile, kes tahaksid päkapikurõõmu säilitada, kuid ei tunne end lapsele valetamise suhtes kindlalt, soovitab Merilin lihtsat keskteed: lapsele võib öelda, et päkapikud on pisikesed väljamõeldud tegelased, kelle mängu talviti mängitakse, et peresse rõõmu tuua. Kuidas täpselt päkapiku-mäng täpselt käib, on eri peredes erinev. 

"Käitu ilusti, päkapikud piiluvad!"

Kasvatuspsühholoogia vaatevinklist aga polegi Merilini sõnul tegelikult oluline, kas lapsed peavad päkapikke reaalseteks või teavad, et see on mäng.

Oluline on hoopis see, et vanemad ei kasutaks päkapikke ära lapsega manipuleerimiseks ja oma tahtmise saamiseks. Jõulud on ju traditsiooniliselt olnud aeg, mil lapsed ei tohi näidata oma tundeid välja (näiteks nutta, vihastada, jonnida, pahas tujus olla, unustada, väsida, mitte viitsida), sest muidu aknast piiluvad päkapikud näevad ega too kingitusi. "Laps neelab viha või ärrituse alla, sest komm või pusletükk sussi sees on rohkem väärt," nendib Merilin.

Vanemad ei tohiks lapse tunnete allasurumiseks ähvardada last piilivate päkapikkude või kingitusest ilmajäämisega. Kurbus, paha tuju või viha on normaalsed emotsioonid kõigile - ka lapsele. Vanemate ülesanne on õpetada lapsi oma tunnetega toime tulema ja sobivalt reageerima, kuid mitte õpetada lapsi tundeid alla suruma.

"Kui on soov hoida jõulumaagiat, ei pea sussi sisu üldse seostama sellega, kuidas laps on käitunud. Me kõik oleme väärt armastust ja hellust ka siis, kui meil on s**t tuju või kui me oleme midagi pekki keeranud," toob Merilin näite. Kui lapsel oli raske päev, võib mandariini kõrval olla ka kiri: “Ma nägin, et sul oli eile kehv tuju. Loodan väga, et sa tunned end täna paremini!”

"Üks õige päkapikk elab lapse tunded ja arengulised iseärasused rahulikult üle," kinnitab Merilin.

Merilini kasvatusnõuannetega saab end kursis hoida, jälgides Instagramis @jesslapsed. Nendele, kes lisaks konto jälgimisele konto pidamist rahaliselt toetavad (kas 3, 5 10 või enama euroga kuus), annab Merilin ka individuaalset nõu. Toetajaks saab hakata Pateron keskkonnas.


 

Kuidas on päkapiku-lugu lahendatud Teie peres?