Raamatupoed levitavad autismi kohta väärinfot jagavat teost

Raamatupoed levitavad autismi kohta väärinfot jagavat teost

09. Jun 2020, 10:19 Emmede Klubi Emmede Klubi

Mai lõpus ilmus kirjastuse Südailm vahendusel Eestis raamatupoodidesse müügile J.B. Handley tõlketeos "Kuidas peatada autismiepideemia", mille eest hoiatavad nii arstid kui ka autistide esindusühing ise, kirjutab ERR

Teos seostab meelevaldselt autismi ja vaktsiine. Raamatu tutvustuses on väidetud, et 1980ndate algusest praeguseni on pea neljakordistunud lastele manustatavate vaktsiinide arv ja samal ajal olevat autismi esinemissagedus kasvanud üle 30 000 protsendi.

Tartu Ülikooli peremeditsiini dotsent Marje Oona ütles ERRile, et ei saa aru, miks vaktsiinide ja autismi olematut seosest nii palju räägitakse, samas kui vaktsiinide tegelikest ja tõestatud kõrvalmõjudest räägitakse palju vähem.

Tegelikkuses on tänaseks teada, et autismispekter on geenides. 80-90% autismispektri kujunemisest oleneb geneetilistest faktoritest. Keskkonnamõjudest võivad autismi avaldumist mõjutada õhusaaste, taimekaitsevahendid, inimese oma mikrobioom. Nendel hüpoteesidel on teaduslik alus. Autismi ja alumiiniumi ja/või vaktsiinide vahel aga mingit seost leitud ei ole.

Põhjus, miks autismi esineb tänapäeval palju rohkem, on väga lihtne: varasemalt ei teatud, mis autism on, seda ei diagnoositud. Samuti on laiendatud diagnoosi piire - autismi ümbritsev autismispekter aina laieneb. Näiteks võidi varasemalt arvata Aspergeri sündroomiga inimese kohta, et ta on loomupoolest omaette nohistaja, veidi teistmoodi, kuid täna saab ta diagnoosi.

Eesti Autistlike Naiste Ühing pöörab tähelepanu sellele, et vale on isegi raamatu pealkiri - epideemia tähendab nakkushaiguste levikut, autismispekter pole aga ei haigus ega ka ammugi nakkushaigus. Pöördumist saab lugeda SIIT.

Eesti Autismiliit nendib, et sellised väljaanded ja väited on nii kohatud kui ka autistlikke inimesi solvavad. Pöördumist saab lugeda SIIT.