Kuidas arendada mängu kaudu lapse fantaasiat ja loovust?

Kuidas arendada mängu kaudu lapse fantaasiat ja loovust?

24. Mar 2021, 12:18 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kujutlusvõime ja loovus on elus väga kasulikud. Kas soovid, et su laps arendaks neid oskuseid juba varakult? See ei ole nii keeruline, kui tundub. Siin on mõni kasulik näpunäide.

Kujutlusvõime aitab meil luua pilte, sündmusi ja ideid, mida tegelikult ei eksisteeri. See annab lapsele võimaluse olla avatud uute asjade loomisele ning oskused, et tulla toime erinevate elusituatsioonidega.

Loovus on samas protsess, mille käigus muudame kujuteldava reaalsuseks. Mõlemal nimetatud oskusel on märkimisväärne mõju inimese elukvaliteedile ja õnnetundele.

Loo loovuse arendamiseks sobivad tingimused

Juba väga varajases eas väljendavad lapsed kujutlusvõimet ning loovust. Head näited on lapse joonistused ja klotsidest ehitatud hooned, mida laps kasutab ümbritseva maailma peegeldamiseks.

Kuidas siis luua tingimused, mis soodustaksid lapse loovuse arengut? Pea meeles, et liiga range järelevalve ja kriitika piiravad kujutlusvõimet ning spontaansust, mis omakorda mõjutavad lapse enesekindlust. Kui laps tahab joonistada, siis ära ütle, milliseid värvipliiatseid või vildikaid ta peab kasutama ning mida joonistama. Ära kritiseeri last öeldes, et maja peab olema teistsugune või päikesel pole juukseid. Anna talle vabadus joonistada täpselt nii, nagu ta tahab.

Sama kehtib lõbutsemise ja mängimise kohta. Lase lapsel ilma juhendamiseta valida, mida ja kuidas ta ehitab. Kes ütles, et tornil ei või olla tiibu ja see ei saa lennata? Laps leiab pärast paljusid katsetusi kindlasti võimaluse ehitada torn nii, et tiivad selle küljest ära ei kukuks. Pea meeles, et lapse kujutlusvõime on piiritu.

Mida loova keskkonna loomisel veel meeles pidada? Tänapäeval on laste jaoks telerid, arvutid ja nutiseadmed loomulikud asjad. Fantaasiat ja loovust arendavad need aga vähe. Võimalik, et sa ei saa lapse juurdepääsu neile täielikult piirata, kuid veendu, et need poleks lapse ainsaks meelelahutusallikaks. Selle asemel lugege koos raamatuid, mängige klotsidega ja minge jalutama. Võimalusi on lõputult.

Leia aega klotsidega mängimiseks

Paljud täiskasvanud mäletavad, et klotsidega mängimine oli lapsepõlves nende lemmiktegevus. Kas teadsid, et see ei pakkunud ainult rõõmu, vaid arendas ka sinu kujutlusvõimet ja loovust? Jaga kiindumust klotsidesse ka oma lapsega.

LEGO® DUPLO® sarjast Deluxe 10914 klotsikomplekt on üheks parimaks viisiks lõbusalt ning loominguliselt aega veeta. See komplekt on loodud vanematele kui 1,5-aastastele lastele. Värvilised klotsid ja elemendid, näiteks pisikesed inimeste ning loomade kujukesed, julgustavad väikelapsi nautima vaba ja loomingulist mängu, mis arendab nende kujutlusvõimet ning loomingulisust.

Väikesed leiutajad saavad neid kasutada huvitavate ideede ja inspiratsiooni saamiseks. Karbis on lilled, õhupallid, autod, aken, kingitused, tort, klotsid numbritega 1–5 ja eri värvi klotsid, mille abil saab ehitada kõike, mida on võimalik ette kujutada. LEGO® DUPLO® sari pakub palju inspiratsiooni vahvaks mänguks koos lapsega, mistõttu on see komplekt ideaalne lahendus vanematele, kel napib ideid, kuidas lapsega mängida.

Kujutlusvõime ja loovus on praeguses maailmas väga olulised. Need võimaldavad lapsel saavutada paremaid õpitulemusi koolis ning töötulemusi hiljem täiskasvanueas. Seetõttu on oluline neid oskuseid varakult arendada, valides mänguklotsid, mis arendavad kujutlusvõimet ja loovust.