Kuidas olla loominguline lapsevanem ja lapsi juba varajases eas mängu kaudu õpetada?

Kuidas olla loominguline lapsevanem ja lapsi juba varajases eas mängu kaudu õpetada?

14. Apr 2021, 07:47 Emmede Klubi Emmede Klubi

Lapse esimesed eluaastad on täiesti uute kogemuste aeg – uute sõnade, asjade nimetuste, sihtotstarbe ja toimimise ning värvide ja kujundite õppimine on kõik esimesed sammud iseseisvuse suunas. Anname mõne näpunäite, kuidas lapse arengut toetada, ühendades õppimise mänguga.

Värvide maagia

Tegevusi, mille kaudu julgustada lapsi värve õppima, on palju. Kõige parem on alustada lõbusast tegevusest, mille käigus tuleb lapsel asju värvi järgi sorteerida, kasutades selleks näiteks kausse, sokke või klotse. Näiteks võid ehitada kindlat värvi klotsidest ehitisi – punase torni või sinise maja.
Lastele mõeldud lood sisaldavad tavaliselt rohkesti illustratsioone, nii et pööra lapsega raamatuid sirvides ja lugedes tähelepanu piltidel kujutatud esemetele ning nimeta nende värve. Sinu väiksekesele jääb ajapikku meelde, et muru on roheline ja päike kollane. Ka võid teel mänguväljakule värvid mängu võtta ja jalutuskäigu ajal lapselt küsida, mis värvi on näiteks mööduv auto või taamal paistev liumägi? Ühiselt köögis veedetud aeg on samuti sobiv värvimängu mängimiseks. Aseta oma võsukese ette lauale köögi- ja puuvilju, näiteks tomat ja paprika, porgand ja mandariinid, avokaado ja kurk, ning palu lapsel need siis värvi järgi paarideks jaotada. Pea meeles paluda lapsel iga kord värve nimetada ja korrata, et need ka tema mällu talletuksid.

Tähestiku avastamine

Tähtede õppimine ei pea olema igav. Vastupidi – see võib vägagi lõbus olla! Kuidas julgustada last tähestikuseiklusega algust tegema? Parim viis on lasta lapsel alustada millestki, mis on talle meeltmööda. Kui talle meeldib joonistada, võite koos kassi joonistada ning selle juurde ilusa K-tähe kirjutada. Kui lapsele meeldib köögis abiks olla, võite oma nimed makaronides köögikapile laduda või näpuga tööpinnale puistatud jahu sisse kirjutada. Kasuta tähtede õppimiseks erinevaid majapidamises olemasolevaid esemeid. Võid paberile kirjutada P-tähe ning seejärel lapsega otsida majapidamisest selle tähega algavaid esemeid. Nagu värvide õppimiselgi, on raamat tähtede õppimiseks suurepärane abimees. Ka arendav LEGO® DUPLO® Tähestikuveoki komplekt on selles olukorras väga kasulik abivahend.

Numbrite õppimine

Siingi tasub algust teha mänguga. Abivahendiks haara numbritega värviraamatud, kleebised ja klotsid. Loendage asju näiteks jalutuskäikudel: mitu kivi, lilleõit või kastanimuna maast leiate. Kasuta ka lapsega rääkides võimalikult sageli numbreid: meil on üks pall, palun anna mulle kolm sinist klotsi, issi joob kaks tassitäit kohvi päevas. Laota põrandale laiali esemed ning palu lapsel need leida ja kokku lugeda. Võta kolm kaussi ning kinnita igale neist märkmepaber erineva numbriga ja palu seejärel lapsel igasse neist asetada paberil määratud arv esemeid. Siin saad appi võtta LEGO® DUPLO® Numbrirongi klotsikomplekti, et numbrid selgeks õppida. See pakub lapsele palju rõõmu ning aitab tal kõik numbrid 1–9 selgeks saada.

Loomariigi avastamine

Värvide, numbrite ja tähtede õppimise kõrval tasub lapsele selgitada ka teda ümbritsevat maailma. Alustuseks asuge avastama loomariiki, mis on väikeste laste jaoks kindel tõmbenumber. Soovitame LEGO® DUPLO® Troopilise saare komplekti, mis on mõeldud 2–5-aastastele lastele. See aitab džungliloomade elu illustreerida ning lapse loomingulisust, kujutlusvõimet ja uudishimu arendada. Näita lapsele, kuidas loom liigub, mis häält teeb, mida sööb ja kuidas käitub.

Pea meeles valida sobivaid lelusid, mis aitavad lapsel intellektuaalselt ja emotsionaalselt areneda. Selleks on head mänguasjad, mis sütitavad tema kujutlusvõime, uudishimu ja soovi maailma kohta õppida, ent on neile samas eakohased.

„LEGO® DUPLO® klotsid on välja töötatud mõeldes väikestele lastele alates 1,5 eluaastast. Tänu oma suurusele on need väikelaste kohmakate käekeste jaoks täiesti ohutud ning hõlpsasti kasutatavad. Lai värvivalik võlub neid ja annab võimaluse sõnavara laiendada,” ütleb laste- ja perepsühholoog Dorota Maciejec.

Värvide nimetamine, kujundite uurimine, numbrite ja tähtede tundmine ning loomingulisus on oskused, mida vanemad peaksid aitama lastel arendada juba päris varajasest lapsepõlvest peale.