5 levinumat imetamismuret ja kuidas neid lahendada

5 levinumat imetamismuret ja kuidas neid lahendada

11. May 2020, 12:15 Philips_Avent Philips_Avent

Nagu kõik head asjad meie elus, võib ka imetamine olla üheaegselt nii elevust pakkuv kui ka hirmutav. Imetamiseks ettevalmistumine on suurepärane koht alustamiseks, kuid mõnedel emadel võivad nende imeliste hetkede vahel tekkida ka ootamatuid momente ja muresid seoses imetamisega. Need on osa teie rinnaga toitmise teekonnast, kuid selged vastused  imetamisega seotud küsimustele võivad aidata teil meelerahu saavutada.

Kui teie laps ei saa nibu kätte, teie nibud on lõhenenud või kui tunnete rinnaga toitmise ajal valu, siis teadke, et te ei ole üksi. Siit leiate mõned näpunäited ja võtted, mis aitavad teil hakkama saada. Oleme teile alati toeks, kuid meie nõuanded ei asenda siiski teie imetamisnõustaja soovitusi. Pidage alati nõu oma arstiga, kui olete mures imetamisel tekkinud probleemide pärast.


5 levinumat muret seoses imetamisega
 

1.       „Mu laps ei saa nibu kätte“

Rinna haaramine võib võtta natuke aega, kuid ärge olge enda suhtes liiga karm: teil õnnestub see kindlasti. Rinna haaramine on üks levinumaid imetamisega seotud probleeme ja võib olla üks põhjus, miks imetamine aeg-ajalt valus on.

Kui teie lapsel ei õnnestu nibu õigesti haarata  võib see põhjustada mitmeid ebameeldivusi. Seepärast on oluline abi küsida , kui teil endal ei õnnestu õpetada beebile õigesti rinda haarama. Vihjeteks, et teie laps ei pruugi nibu korralikult kätte saada, võivad olla:

·         teie nibud on söötmise ajal valusad

·         teie laps ainult haarab teie nibu

·         teie lapse huuled on sissepoole suletud

·         kuulete plõksumist või valjusid imemishäälitsusi

·         pärast imetamise üritamist on beebi pettunud

·         aja jooksul on teil aina vähem piima, ehkki imetate sageli

·         teie laps võtab kaalust alla

Siin on mõned näpunäited imetamiseks, mida tuleks meeles pidada, et julgustada oma beebit korralikult rinda imema.

·         Looge rahulik keskkond. Mugava imetamise võti on teie rahulik ja lõdvestunud olek. Lamage voodis patjadel või istuge mugavas toolis.

·         Kaisutage beebit nahk-naha kontaktis . Asetage laps paljale rinnale rindade vahele, et saavutada lõõgastav nahk-naha kokkupuude.

·         Ärge sundige last rinda haarama. Las laps haarab imetamise ajal ohjad. Juhendage ja toetage oma vastsündinut, kuid ärge mingil juhul sundige teda rinda haarama.

·         Leidke mugav asend. Mõnikord piisab lihtsalt teadmisest, millised asendid toimivad ja millised mitte. Katsetage erinevaid imetamisasendeid, mis võivad aidata teie lapsel nibu kätte saada.

·         Kasutage häid rinna haaramise võtteid. Alustage sellest, et hõõruge nibu lapse nina vastu, et tema meeli aktiveerida. See aitab lapsel suud pärani avada, mis võib aidata teil rohkem nibuvälja tema suhu saada.

2.       „Mu nibu valutab“

Esimestel päevadel on üsna tavaline, et teie rinnanibud on tundlikud. Kuid see ei tähenda, et peaksite seda valu kannatama. Imetamisega seotud valul võib olla erinevaid põhjusi – alates naha tundlikkusest kuni lõpetades ebaõnnestunud asendiga. Järgmised näpunäited aitavad teil esimestel päevadel paremini toime tulla.

·         Tühjendage rind piimast. On oluline, et imetamise ajal tühjendaksite rinna täielikult piimast. Kui tunnete, et piima on siiski alles jäänud, kasutage rindade täielikuks tühjendamiseks pumpa.

·         Asendi sissevõtmine. Veenduge, et laps söötmise ajal korralikult rinda haaraks. Terve nibu ja suurem osa alumisest nibuväljakesest peaks olema lapse suus.

·         Kasutage kuuma või külma kompressi. Rindade jahutamiseks kasutage geelpatja või vajadusel sooja kompressi. Lisaks võite valu leevendamiseks rinnanibusid masseerida.

Kui valu püsib pidage kiire lahenduse leidmiseks nõu imetamisnõustajaga. Mõnikord, kui lahenduse leidmine võtab liiga kaua aega, võivad tekkida rinnaprobleemid: näiteks piima vähenemine või rinnapõletik.

3.       „Mu nibud on lõhenenud“

Veel üks levinud probleem imetavate emade seas on lõhenenud rinnanibud, mille põhjuseks on sageli ebapiisav rinna haaramine. See juhtub, kui laps ei haara suhu piisavalt nibuvälja vaid imeb selle asemel rinnanibu, mis võib põhjustada nibude lõhenemist või valulikkust. Selle murega tuleks viivitamatult tegeleda, et valu ei süveneks ega põhjustaks põletikku.

Siin on mõned soovitused rinnanibude rahustamiseks ja kaitsmiseks, et saaksite mugavalt imetada:

·         Määrige rinnanibusid väljalüpstud piimaga. Täpselt nii, te võite lõhenenud nibude ravimiseks kasutada enda rinnapiima. Kandke nibudele vaid mõni tilk rinnapiima ja laske õhu käes kuivada.

·         Soodustage piimavoolu enne toitmiskorda. Piimavoolu aitab stimuleerida soe kompress rindadele ja nende ümbrusele ning enne lapse toitmist rinnapiima väheses koguses väljalüpsmine.

·         Kaitske valulikke nibusid nibukaitsmetega. Samal ajal valulike nibude ravimisega võite osaliselt leevendada ka imetamisaegset rinnavalu kasutades nibukaitsmeid. Nibukaitsmed võivad rinnaga toitmise ajal ebamugavustunnet leevendada. Ka rinnanibudele mõeldud kreemi pealekandmine pärast toitmist aitab piirkonda rahustada ja niisutada.

 

·         Vältige toitmise vaheaegadel tekkivat hõõrdumist rinnakaitsetega. Kaitske toitmise vaheaegadel oma nibusid riiete vastu hõõrdumise eest kasutades rinnakaitsekomplekti. Pange need lihtsalt rinnahoidja sisse, et vältida nibude ärritust ja koguda liigset rinnapiima. Samuti võiksite kaaluda rinnapatjade kasutamist, et vältida rinnapiima lekkimist riietele.

·         Kasutage õiget asendit. Sageli piisab lihtsalt padjast, et tõsta laps rinnale või asendi muutmisest, et ennetada valulikke või lõhenenud nibusid.

·         Katsetage termopatju enne ja pärast imetamist. Valusate rinnanibude leevendamiseks kasutage termopatju imetamise järel külmalt.

·         Paluge abi. Kui lõhed ei parane või kui teil on veel küsimusi pöörduge alati  imetamisnõustaja või lastearsti poole.

4.        „Mu laps köhib imetamise ajal“

Värskel emal võib sageli kuni piimavaru tekkimise stabiliseerumiseni, esineda tugev piimavool. Kiire piimavool võib põhjustada söötmise ajal lapsel piima kurku tõmbamist, köhimist või piima välja sülitamist. See probleem tavaliselt kaob, kui piimavaru stabiliseerub, kuid vahepeal võib abi olla mõnest võttest.

·         Käärhaare. Piirake piimavoolu, pigistades toitmise ajal nibu õrnalt kääre meenutava võttega.

·         Tagasi nõjatumine või piima lüpsmine enne imetamist. Võite proovida lapse rinnaga toitmise ajal tahapoole nõjatuda, mis aitab piimavoolu aeglustada. Teine võte, mis aitab piimavoolu aeglustada on väikese koguse rinnapiima väljalüpsmine enne toitmisega alustamist. 

5.        „Mu nibud on lamedad või sissepoole“

Naise keha puhul on ilus see, et ükski rinnapaar ei ole samasugune. Nibud on erineva kuju ja suurusega. Mõnel naisel on need lamedad, mõnel sissepoole ja mõnel suured.

Kuna teie vastsündinu peab edukaks imetamiseks nibu ja rinda täielikult haarama on sissepoole või lamedate rinnanibude puhul edukaks nibu püüdmiseks vaja natuke abi. Kõigepealt peaksite teadma, et te pole oma murega üksi: kuni 10% naistest kogeb sama probleemi[1]. Siin on mõned kasulikud näpunäited, kui peate imetama lamedate või sissepoole rinnanibudega.

·         Kasutage sõrmi. Nibude väljatoomiseks võite proovida kasutada oma sõrmi.

·         Rääkige arstiga. Kui tunnete rinnanibude pärast muret, siis ärge kõhelge oma arstiga rääkimast.

 

Hoolitsege oma rindade eest

Kui tunnete rinnaga toitmisel valu või ebamugavustunnet pidage meeles, et ehkki see on tavaline ei pea te seda naeratus näol kannatama. Ükskõik, kas see on teie esimene kord imetada või juba neljas laps, iga beebi ja ema paarisrakend on omapärane ja ükski rinnaga toitmise teekond ei ole sama. Siit saate teada, kuidas oma rindu korralikult hooldada, et saaksite nautida oma rinnaga toitmise teekonda.

Beebi tundmaõppimine on osa lapsevanemaks olemise ilust. Imetamine võimaldab teil koos vastsündinuga nautida väärtuslikke nahk-naha-vastas hetki, et saaksite mõlemad kogeda lähedust ja heaolu.

Viited

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960977697901776