VIDEO: Imetamise algus

09. Jun 2014, 00:41 Emmede Klubi Emmede Klubi

Õnnelik, kõhu täis söönud ja ilusti kasvav laps valmistab ka emale kõige rohkem rõõmu.

Pärast lapse sündi ei teki emal kohe suurtes kogustes piima. Kõigepealt tuleb rinda ternespiim, mida on hästi vähe kuna beebi magu on sündides väga väike ja lapsel polegi võimalik rohkem süüa. Esimesel paaril päeval piisabki lapsele ühest-kahest teelusikatäiest piimast korraga. Ternespiim on tõeline energiapomm, sisaldades palju rasvu ja süsivesikuid.

Ka sünnitusjärgne kaalukaotus ja väike nälg beebil on looduse poolt ette nähtud, et rinna vastu huvi tekitada. Seega, rinnapiima asendaja lisaks andmine alguses ei ole enamasti vajalik ja vahetult peale sündi lutipudeli kasutamine võib imemisrefleksi ja piima teket pärssida.

Sünnitusjärgselt tekib pärispiim rinda 3.-7. päeval peale sünnitust. Piim tekib piimapaisuga. Emad tunnevad, kuidas nende rinnad on hästi piima täis, tursunud, valusad ja kõvad. Rinnad ei ole enne piima tootnud ja nad hakkavad igaks juhuks täiskoguses piima tootma. Piimapais on mööduv nähtus.

Piimapaisu leevendamiseks:

  • Pane laps sagedasti rinnale – tema ongi Sinu kõige suurem abiline piimapaisu ajal.
  • Enne imetamist pane rinnale midagi sooja.
  • Püüa piima minimaalselt rinnast välja lüpsta – ainult nii palju kui paisu leevendamiseks hädasti vaja on.
  • Käi enne imetamist sooja duši all – see aitab lapsel piima paremini kätte saada.
  • Peale imetamist aseta rinnale külmad kapsalehed ( rinnanibu jäta välja)

Piimapaisuga võib isegi palavik tulla. Kui see on kestnud üle 24 tunni, võiks tähelepanelikumaks muutuda ja arstile pöörduda- on oht, et pais võib põletikuliseks muutuda.

Mida tähele panna kui laps on rinnal:

  • Hoia last kõht-kõhu vastas.
  • Jälgi, et lapse pea ja keha on ühel joonel (et laps ei peaks pead pöörama).
  • Sinu rinnanibu peaks olema lapse ninaga kohakuti.
  • Lapse nina ja lõug peaks söömisel vastu rinda olema.
  • Laps peaks olema seljast ja pepust hästi toetatud. ( beebid ei armasta kui nende pead toetatakse ja surutakse).

Rinnalaps peaks sööma ööpäevas vähemalt 8 korda. Esimestel kuudel oleks hea kui laps sööb öösel kella 1 ja 6 vahel vähemalt korra, sest siis toodab keha kõige aktiivsemalt prolaktiini-hormooni, mis soodustab piima tootmist.

Rinnapiim on nii kergesti seeditav, et lapsel võibki väga kiirelt jälle kõht tühjaks minna. Kindlasti ei tohiks vägisi oodata kahe-kolme tunni täis saamist, vaid anda ikkagi lapsele süüa nii tihti kui ta soovib. Vahel võib laps pikalt magada ja mitu tundi söömata olla, samas kui mõnel teisel päeval tahab ta jällegi pidevalt rinnale. Ka see on normaalne. Laps teab kõige paremini, palju tal süüa vaja on ja kui ta soovib rinnale, andkegi talle süüa.

Vastsündinu jaoks on rind lisaks söögile ka lähedus, turvatunne ja armastus. Ei peaks muretsema, kui laps tahab palju ema lähedal olla.

Usalda oma sisetunnet ja usalda oma last. Kui ta magab, lase tal magada ja kui ta küsib rinnale, siis annagi talle süüa. Probleemide korral soovitan kindlasti imetamisnõustajatega konsulteerida, sest nemad saavad Sind aidata, et imetamine hästi sujuks.

Kuidas Sinu imetamise algus möödus?

Emmede Klubi