Haigused ja sinu beebi kaka

Haigused ja sinu beebi kaka

06. Jan 2013, 07:02 Emmede Klubi Emmede Klubi

Beebi mähkmesisu näitab hästi tema üldist tervist ja heaolu.

Esimene märk haigestumisest võib väljenduda roojamises ja näidata, et midagi on valesti. 
Alati ei ole kerge aru saada, kas lapsel on kõht lahti, sest tema väljaheide on alguses nagunii vedelapoolne.

Selleks, et kindlaks teha, kas see on kõhulahtisus, jälgi, kas väljaheide on vesine ( mähkmetesse peaaegu täielikult imendunud), kas ta kakab sagedamini ja kas see on üsna „plahvatuslik“.

Tavaliselt põhjustavad lastele kõhulahtisust seedehäired või reaktsioon millelegi, mida ta sõi, olgu selleks siis sobimatu rinnapiimaasendadja sort või tundlikkus mingitele kindlatele toiduainetele, kui ta tutvub lisasöögiga.

Kõhuviiruse puhul on suurimaks ohuks vedelikupuudus. Kui probleem püsib üle 24 tunni, pöördu arsti poole. Kui kõhulahtisus püsib ja laps kakab sagedalt, otsi viivitamatult abi.

Väga hele väljaheide võib viidata kollatõvele. Tavaliselt tekib see vahetult peale sündi ja taandub ise. Õige diagnoosi ja nõuannete saamiseks räägi sellest oma ämmaemandale või perearstile.

Kui kaka on aeg-ajalt rohekas, on see tõenäoliselt põhjustatud sellest ,et väljaheide on läbinud soolestiku kiiremini kui tavaliselt.

Kui kaka on sagedasti roheline, võib see tulla piimapulbri rauasisaldusest ja rinnapiima saavate beebide puhul võib olla see märk sellest, et laps ei saa piisavalt järelpiima

 Lase oma beebil süüa rinnast korraga nii kaua kui ta tahab. Siis võid olla kindel, et peale janu kustutavat eelpiima saab ta ka kõrge kalorsusega järelpiima. Roheline kaka võib olla tingitud ka seedehäiretest ja ravimitest. Kui probleem kestab üle 24 tunni, räägi oma perearstiga, et põhjus välja selgitada.

Vere jälgi väljaheitest leida on alati murettekitav, ehkki enamasti on põhjuseks kõhukinnisus, kuna kõva väljaheitega pingutamine võib soolestiku nahka natuke rebestada

Siiski, kui te märkate oma lapse väljaheites verd, pöörduge arsti poole.

Emmede Klubi