Beebi kõhukinnisus

Beebi kõhukinnisus

11. Jan 2013, 13:22 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kõhukinnisus võib su pisikest väga ebamugavalt tundma panna, kui ta punnitades kakada üritab ja värske emana tahad sa teda paremini tundma panna. Ära heida meelt, on mõned lihtsad viisid, kuidas ebamugavustunnet leevendada.
Esiteks, pudelipiimal beebid kipuvad kõhukinnisuse all rohkem kannatama kui imikuid,  kes rinnapiima saavad. Seda seetõttu, et rinnapiimaasendajat on sageli raskem seedida kui rinnapiima ja nii võib võrreldes rinnaga toidetud lapse väljaheitega, mis on peaaegu alati pehme, tema väljaheide kinnisem olla.

Rinnapiim sisaldab ka hormooni "motilin", mis suurendab soolestiku tööd ja aitab kõhukinnisust vältida.

Hea juhis kõhukinnisuse vältimiseks on alati veenduda, et teed pudelipiima õigete juhiste järgi, sest kui see on liiga paks, võibki lapse kõht kinni minna.. Kuuma ilmaga on kasulik toidukordade vahel jahedat keedetud vett anda, mis aitab  vältida vedelikupuudust ja kõhukinnisust.

Kõik beebid kakavad esimese 48 tunni jooksul peale sündi ja vähemalt kord iga 24 tunni jooksul ning kui toidukogus suureneb, veelgi tihedamalt.

Kuid see „normaalne“ sooletalitluse sagedus on väga erinev, ulatudes alla kuue kuustel lastel mitmest korrast päevas kuni korrani nädalas.

Kui laps on kakamisega vaevas ja tõmbab põlved ebamugavusest vastu rinda, võib see ka olla märk kõhukinnisusest.
Hea nipp selle vastu on kõhtu õrnalt päripäeva masseerida - see aitab väljaheidet liigutada ja ebamugavustunnet leevendada. Ka jalgadega jalgrattasõidu liigutuste tegemine võib aidata väljaheidet liikuma saada.  

Nad on meie väikesed versioonid ja neid aitavad kõhuvalu puhul samuti kõhuli lamamine ja jalgade rinnale krõnksu tõmbamine nagu täiskasvanuid.

Vanemate beebide puhul on väga efektiivne ja tasub proovida anda jahedasse keedetud vette segatud 1tl värsket apelsinimahla . 

Mis aitab Sinu lapsel kõhtu korras hoida?

Emmede Klubi