Kas beebi võib vette visata, sest beebid oskavad ujuda?

Kas beebi võib vette visata, sest beebid oskavad ujuda?

26. Jun 2020, 13:23 Emmede Klubi Emmede Klubi

USAs Colorado Springsis elav 27-aastane kahe lapse ema Krysta Meyer laadis TikToki keskkonda üles video, kus ujumisõpetaja viskab tema kaheksakuuse poja Oliveri basseini. Beebi ujub kiiresti ise pinnale.

@mom.of.2.boyss

Oliver amazes me every week! I can’t believe he is barely 2 months in and is catching on so fast. He is a little fish. ##baby  ##swim

♬ original sound - mom.of.2.boyss

Videot on tänaseks vaadatud kümneid miljoneid ja kommenteeritud tuhandeid kordi. Mõnede arust on beebi oskus ujuda võimas ja vägev. Teised leiavad, et videot saab ära kasutada naljaka meemina erinevate eluolukordade kohta, kus inimene on justkui külma vette visatud ja peab pinnale ujuma. Väga paljud on aga mures sellise praktika ohutuse pärast. 

Tegemist on imiku ellujäämiskursusega, mille eesmärk ei ole beebit ujuma õpetada, vaid teha laps veega tuttavaks ja õpetada talle vettekukkumise korral ellujäämist - selili keeramist ja seljal ulpimist. Praktika põhineb imiku instinktidel, mis on alles üsas veedetud ajast, kuid enne vetteviskeid siiski õpetatakse last pinnale keerama ja ulpima. 

Paraku on praktikal ka kriitikuid, vahendab BuzzFeed. On leitud, et see traumeerib beebi aju, ning praktika kasutegurid ei ole teaduslikult tõestatud. Mõned leiavad, et beebit võib kahjustada kopsu sattuv vesi, teised aga, et viltu võib minna pisikese lapse pea ees kõrgelt vette viskamine iseenesest. Loomulikus keskkonnas laps sedasi vette ei kukuks.

Samas on spetsialistid üle maailma ühisel seisukohal - lapsed peaksid veega tutvust tegema, veehirmu seljatama ja ujuma ning veeääres toimetama õppima võimalikult varakult. See on väga oluline veeohutuse seisukohalt ja päästab elusid.

Kas aga laste erinevas asendis vette loopimine on ikka kõige parem viis selleks, jääb lahtiseks.

 

Mida Sina arvad - kas ja kuidas õpetada ujumist ja veeohutust beebidele ja väikelastele?