COVID-19 pole kuskile kadunud. Milline kooliaasta meid ees ootab?

COVID-19 pole kuskile kadunud. Milline kooliaasta meid ees ootab?

19. Aug 2020, 12:38 Emmede Klubi Emmede Klubi

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps rääkis tänasel kooliaasta alguse pressikonverentsil, kuidas on riik valmistunud võimalikuks koroonaviiruse uueks laineks haridussüsteemis.

Kooliaastat alustatakse tavapäraselt: läheme kooli, korraldame ka aktuseid.

Kui COVID-19 levik peaks ägenema, on plaanis vältida koolimajade üldist sulgemist, täielikku distantsõppele üleviimist, nagu tehti kevadel. Selle asemel viiakse vajadusel konkreetse nakkusohu korral distantsõppele üle üks klass, hoone, asutus, piirkond. Eesmärk on pakkuda vähemasti 1.-6. klassi õpilastele ja lisatuge vajavatele õpilastele kontaktõpet nii kaua kui võimalik. Siiski peavad kõik koolid olema valmis vajadusel distantsõppele üle minema.

Kõige olulisem on ennetustöö. Ministeerium soovitab koolidel luua koduklassid, kaaluda õuesõpet ja osalist distantsõpet, mõelda läbi vahetundide korraldus, WC-de puhastamine, korraldada üritusi hajutatult ja väiksemates rühmades jne.  

Üks oluline viiruse levikut ennetav reegel on see, et haigena või COVID-19 kontaktsena ei tohi lasteaeda või kooli minna. Kui sümptomitega laps siiski lasteaeda või kooli jõuab, võib hariduasasutus ta tagasi saata. 

Kui õpilane naaseb nakkusriskiga riigist, siis palub kool tal jääda kahe nädalaks karantiini. 

Reps soovitab peredel mitte soetada sügiseseks koolivaheajaks välisreise, sest nakkusnäitajad üle maailma vaid suurenevad ning ohutuid sihtkohti jääb aina vähemaks.

Homsest on kättesaadav Eesti oma koroonaäpp, mis hoiatab inimest juhul, kui tema telefon on olnud COVID-19 positiivse proovi andnud inimesele nakkusohtlikul ajal lähemal kui 2 meetrit kauem kui 15 minutit. Äpp ei avalda isikuandmeid. Täpsem info: www.hoia.me.

Täna toimunud kooliaasta alguse pressikonverentsil tutvustati traditsioonilist kooliaasta alguse infopaketti, millest olulise osa moodustavad ministeeriumi soovitused kooliaasta alustamiseks koroonaviiruse tingimustes. Infopaketi leiad siit. Pressikonverentsi salvestust saab vaadata siit ja slaide siit.