Kui vana laps võib üksi rattaga sõita?

Kui vana laps võib üksi rattaga sõita?

20. Apr 2022, 17:21 Emmede Klubi Emmede Klubi

Pärast pikka talve piilub õues viimaks soe kevad – aeg rattad kuurist-garaažist taas välja tuua. Kuid kui vana laps võib üksi rattaga sõita, näiteks rattaga kooli minna?

Võib tunduda, et see on iga vanema enda otsus, sest vanem ju tunneb oma last ja ümbruskonna liiklust. Paraku päris nii ei ole, sest seaduse silmis on jalgratas sõiduk ja sõidukiga liikumist reguleerib Liiklusseadus

Liiklusseaduse § 148 järgi tohib jalgratast sõiduteel iseseisvalt juhtida vähemalt kümneaastane isik, kellel on jalgratturi kvalifikatsioon ehk maakeeli rattaload. Jalgratta juhtimiseks liikluses on luba vaja kuni 15-aastaseni. Alates 16-aastaseks saamisest võivad kõik lapsed ja edasi täiskasvanud jalgratast juhtida ilma juhtimisõigust tõendava dokumendita.

Täiskasvanu vahetu järelvalve all võib sõiduteel jalgratast juhtida juba kaheksaaastasena. Sellest veel noorem laps rattaga liikluses osaleda ei või. 

Oma hoovis, õuealal (õueala märgistusega tänaval), kõnniteel jms rattaga sõitmisele piiranguid ei ole

Kuna sõiduteel sõitmata on enamasti üsna keeruline jõuda kodust kooli välja, siis võib üldistavalt öelda, et rattaga kooli saavad sõita kümneaastased lapsed, kes on rattaload ära teinud. Mõnes kohas õnnestub kodust koolini jõuda sõiduteel sõitmist vältides, siis piirangut ei ole, kuna kõnniteel võivad sõita kõik lapsed. Soovitus on siiski täiskasvanu järelvalve kuni kaheksa-, parem kui kuni kümneaastaseks saamiseni. 

Vanusest olenemata on jalgrattur juht, kellele kehtivad juhi liiklusreeglid. Seega liiklusreeglid tuleb lapsele selgeks teha enne, kui ta rattaga liiklusse suundub: rattur paikneb alati tee paremas servas, jalakäijate läheduses tohib sõita jalakäija kiirusel, möödumiseks lastakse kellaga signaali, bussipeatuse juures tuleb anda teed bussilt maha tulevatele ja bussile minevatele jalakäijatele, sõiduteed tuleb ületada rattalt maha tulles ehk jalakäijana.

Lisaks vanusele on oluline ka varustus: kuni 16-aastasel on kohustuslik kanda jalgrattaga sõites kiivrit ning jalgrattal peavad olema pidurid, signaalkell, esi-, taga- ja kodarahelkurid ning pimedas sõites ka esi- ja tagamärgutuled. 

Oluline teada, et täpselt samad nõuded kehtivad ka kergliikurite ehk elektritõuksidega sõites. Tavalise kondimootoril liikuva tõukerattaga sõitev laps on aga seaduse mõistes jalakäija ning sellele piiranguid ei ole. 

 

Kui vanana hakkas Sinu laps üksi tänaval rattaga sõitma, kui vanana rattaga ise koolis käima?