Mida teha, et 9-aastane laps harjuks käsi pesema?

Mida teha, et 9-aastane laps harjuks käsi pesema?

19. Jan 2021, 15:25 Emmede Klubi Emmede Klubi

Mida teha, kui laps on juba kooliealine, kuid praegusel ajal nii oluline kätepesu harjumus tuleb ikkagi visalt?

Lapsevanem küsib: mida teha 9-aastase lapsega, kes ei pese koju tulles, tualetis käies ega enne söömist käsi. Laps ei ole enam nii noor, et ta kätepesu vajalikkust ei mõistaks, ega nii hajameelne, et see ununeks – ta lihtsalt ei taha või viitsi käsi pesta. 

"Pean talle iga kätepesu vajadust endiselt igapäevaselt igal juhul meelde tuletama," nendib vanem. "Kui ta siis peseb, siis vaid loputab ja seepi ei viitsi võtta."

Nõu annab tarkvanem.ee portaalis Psühhoteraapia ja Koolitus OÜ psühholoog ja pereterapeut Teele Reiljan:

Selles vanuses lastele võibki täiskasvanute jaoks elementaarsete tegevuste iseseisev teostamine olla paras väljakutse – ta lähtub sellest, et teie seda vajate, kuid ei tee seda enda pärast. Tuletage meelde oma lapsepõlve – kas kätepesu tulenes teie enda sisemisest vajadusest käsi pesta, või tegite seda, sest teile öeldi?

Lapsevanema tänamatu töö on lastele kannatlikult igapäevaste hügieenitegevuste, viisakusreeglite jms pidev meeldetuletamine, lootuses, et see neile ühel hetkel harjumuseks saab.

Näib, et sellega seoses on lapsel ka võimalik demonstreerida oma MINA ja iseseisvust – selles tähenduses, et ma ei tee seda, mida sina soovid, et ma teeksin.

Kui laps suhtub trotslikult ja tõrksalt ka teistesse käitumisreeglitesse, siis tasuks mõelda, mis osas on lapsel vähene kontrollitunne oma elu osas? Vahel saavad lapsed kontrollimatut maailma kontrollida läbi selle, et nad keelduvad täitmast reegleid ja korraldusi – nii tajuvad nad, et vähemalt midagi on nende kontrolli all. Väga paljude nõudmiste puhul võib tekkida vähene tajutud iseseisvus, mida laps asub omal moel korrigeerima. Kui neid probleeme on rohkem, võite kaaluda pereterapeudi või psühholoogi poole pöördumist.

 

Kuidas oled Sina juurutanud oma lastes harjumust korralikult käsi pesta?