Sel sügisel lastega reisida ei maksa

Sel sügisel lastega reisida ei maksa

31. Aug 2020, 16:36 Emmede Klubi Emmede Klubi

1. septembrist saavad COVID-19 riskiriikidest Eestisse naasjad isolatsioonikohustuse lühendamiseks ning tööle naasmiseks lasta end koroonaviiruse suhtes lennujaamas ja sadamas testida.

Eesti elanikele on testimine tasuta, välismaalased saavad kohapeal tasuda kaardimaksega.

Testi tulemuse teadasaamiseni peab inimene viibima täielikus eneseisolatsioonis. Negatiivsetest tulemustest teavitatakse testijat tekstisõnumi teel, positiivsete osas helistatakse, tulemus on nähtav ka terviseinfosüsteemis digilugu.ee ID-kaardiga sisenedes. Negatiivse testitulemuse korral tuleb seitse esimest päeva olla piiratud eneseisolatsioonis ehk käia tohib küll tööl ja näiteks poes, kuid vältida tuleb mittevajalikke kontakte. Ka tööl viibides tuleks teistega distantsi hoida.

Mitte varem kui 7 päeva pärast esimese testi tulemuse saamist tuleb teha teine test ning kui ka see on negatiivne, saab jätkata tavapärast elu. See tähendab, et inimesele ei rakendu pärast kahte negatiivset testi 14-päevane eneseisolatsioon, mis kehtib kõigile neile riskiriikidest tulijatele, kes testi ei tee. Teise testi aja kokkuleppimiseks helistatakse avaliku testimise kõnekeskusest testijale.

ERR kirjutab, et koroonatesti tehakse piiril ainult täiskasvanutele, sest riik eeldab, et praegu reisitakse üksnes töö asjus. Testimise eesmärk on aidata inimestel kiiremini, enne kahe nädala möödumist tööle naasta. Laste reisimist peetakse turismireisiks ja see pole praegu vajalik ega soovitatav. 

Lastele pole mõtet ka tasulist testi teha, sest haridusministeeriumi soovil kehtib kõigile riskiriikidest reisilt tulnud lastele kahenädalane isolatsiooninõue, sõltumata tehtud koroonaproovist.