Joodipuudus on raseduse ajal levinud terviseprobleem

Joodipuudus on raseduse ajal levinud terviseprobleem

27. May 2014, 10:11 Emmede Klubi Emmede Klubi

Paljud rasedad ja rinnaga toitvad naised kannatavad joodipuuduse käes ja peaksid pediaatritest koosneva ekspertrühma soovitusel võtma igapäevaselt joodi sisaldavat lisandit, vahendab Eesti Rahvusringhäälingu teadusportaal

Joodi saadakse enamasti jodeeritud soolast. Jood osaleb kilpnääret stimuleeriva hormooni türeotropiini tootmises, mis on oluline beebi aju normaalseks arenguks.

Mida rohkem tarbitakse töödeldud toitu, seda enam kannatavad inimesed joodipuuduse käes, sest sellistes toitudes kasutatav sool ei ole jodeeritud.

Vastavalt ajakirjas Pediatrics avaldatud artiklile on umbes kolmandik rasedatest naistest USA-s joodipuuduses. Vaid umbes 15 protsenti rasedaid ja rinnaga toitvaid naisi võtavad juurde joodi sisaldavaid lisandeid.

Joodipuudust on seostatud lapse mahajäämusega nii füüsilises kui ka vaimses arengus, isegi vähene joodipuudus võib alandada aju funktsioneerimist. Lisaks aju arengu soodustamisele aitab jood kaitsta lapsi ka kindlate kahjulike keskkonnamõjude eest - näiteks kaevuvees sisalduvate nitraatide ja sigaretisuitsu kahjulike mõjude eest. 

Rasedad ja imetavad naised peaksid tarbima toidulisandit, mis sisaldab vähemalt 150 mikrogrammi joodi, ja kasutama tavalise soola asemel oma toidulaual jodeeritud lauasoola. Päevane joodi tarbimine peaks olema ühtekokku vahemikus 290 kuni 1100 mikrogrammi.

Rasestumist plaanivad naised peaksid joodilisandi tarbimise osas konsulteerima arstiga. Vegaanidest naisi, kes ei söö ei kala- ega piimatooteid, tuleks võimaliku joodipuuduse osas testida.

Loe samal teemal pikemalt SIIN!

 

Kas võtad või võtsid lapseootuse ajal joodilisandit või joodi sisaldavaid vitamiine?