Tahan kriiti! Miks tekivad raseduse ajal ebatavalised isud?

Tahan kriiti! Miks tekivad raseduse ajal ebatavalised isud?

09. Apr 18:06 Emmede Klubi Emmede Klubi

Rasedus on imeline aeg, kuid sellega kaasnevad ka kõikvõimalikud kehalised ja emotsionaalsed muutused, millest mõned on veidramad kui teised. Näiteks võib raseduse ajal tekkida isu süüa aineid, mis ei olegi üldse toiduks mõeldud.

Pica sündroom on seisund, kus inimesel tekib vastupandamatu soov tarbida aineid, mis pole söögiks - näiteks kriit, liiv, savipuru või seep. Kuigi pica sündroom esineb rohkem lastel ning seda võib esineda igas vanuses ja soost inimestel, juhtub see tihti just raseduse ajal.

Miks imelikud isud tekivad?

Pica sündroomi täpne põhjus raseduse ajal pole täielikult teada, kuid arvatakse, et see võib olla seotud keha suurenenud vajadusega teatud toitainete järele või hormonaalsete muutustega raseduse ajal. Näiteks võib soovi tarbida mittetoiduaineid tekitada raua-, kaltsiumi- või magneesiumipuudus.

Kas seesugustele isudele tuleks järgi anda?

Kui ema veidratele soovidele järgi annab, võivad pica sündroomiga kaasneda mitmed terviseriskid nii emale kui ka lootele. Mittetoiduainete tarbimine võib põhjustada seedehäireid, mürgistusi ja isegi sooleummistust. Lisaks võib see viia toitainete puuduseni, mis võib mõjutada raseduse kulgu ja loote arengut.

Seetõttu on oluline veidratele isudele vastu panna, isude põhjus välja selgitada ja leevendada organismis tekkinud puuduseid muud moodi. 

Kuidas pica sündroomi ravida?

Kui tunned raseduse ajal tungi süüa mittesöödavaid aineid, siis püüa soovile mitte järgi anda ja räägi sellest kohes oma ämmaemandale või arstile. Analüüsid näitavad, kas sinu kehal võib olla mõne vajaliku mineraalaine, näiteks rauapuudus? Sellisel juhul kaovad veidrad isud tasakaalustatud toitumise ja vajadusel toidulisandite tarbimisel. 

Kui füüsiliselt on kõik justkui korras, võib pica viidata ka raseduse ajal samuti väga levinud vaimse tervise probleemile – ärevusele. Kui lisaks veidratele isudele on neid isusid ka raske taltsutada, st sa tõesti ei suuda keelata endale näiteks liiva söömist, siis tasub teada, et kompulsiivne käitumine on ärevuse tunnus. Ka sel puhul oskab aidata oma ämmaemand, kes saab soovitada ka nõustaja poole pöördumist.

Kokkuvõtteks  – pica sündroom on haruldane, kuid potentsiaalselt tõsine seisund, mida tuleb raseduse ajal jälgida. Soovi tarbida mittetoiduaineid ei tohiks ignoreerida, kuna see võib viidata tõsisematele terviseprobleemidele. Õigeaegne diagnoosimine ja ravi on olulised nii ema kui ka loote tervisele.