Kumb on valusam: sünnitus või löök munadesse?

Kumb on valusam: sünnitus või löök munadesse?

04. Apr 09:02 Emmede Klubi Emmede Klubi

Meeste ja naiste igipõline vaidlus: kas valusam on sünnitada või jalaga munadesse saada?

Internetis liigub kuulujutt, et inimkeha kannatab kuni 45 valuühikut "DEL", kuid ema tunneb sünnituse ajal 57 valuühikut, mis on võrdeline 20 luu murdumisega samal ajal. Löök munadesse pidavat aga tootma 9000 valuühikut. 

Populaarteaduslik YouTube'i kanal AsapSCIENCE lükkab selle kuulujutu ümber. Kirjeldatud valuühikut ("DEL") ei ole tegelikult olemas. 

Kuid alustame alguses. Mis on valu? Inimese kehas on närvirakud, mida nimetatakse notsitseptoriteks – nende rakkude ülesanne on regaeerida valule. Erinevalt teistest närvirakkudest, mis reageerivad igasugusele puudutusele ja temperatuurile, reageerivad notsitseptorid alles siis, kui stimulatsioon ületab teatud tugevuse. Sellepärast ei põhjusta näiteks väga kerge löök valu, mingist tugevusest alates teeb aga löök valu. 

Mõned neist retseptoreist reageerivad kiiresti, saates ajule ja seljaajule signaali tekitada meis järsu ja tugeva valuaisting, mille eesmärk on panna meid ohule kiiresti reageerima. Mõned neist retseproteist reageerivad aga aeglaselt ja vastutavad seeläbi pikaaegse tuimema valu eeest.

Miks on löök munadesse nii valus?

Meeste munandid on sisuliselt siseorganid, mis on liikunud kõhuõõnest väljapoole. Mõned siseorganid, näiteks maks, ei tunne valu. Teised siseorganid, nagu ka munandid, on aga kaetud väga paljude notsitseptoritega, mis teevad sellised elundid ekstreemselt tundlikuks valule. Samuti seovad munandeid maoga mitmed närvid, selagulgas uitnärviga, mis on otseselt seotud ka aju selle osaga, mis vastutab oksendamise eest. Sellepärast tekitab löök munadesse valusööstu, mis levib läbi kogu kõhu ja tekitab iiveldust, tõstab vererõhku, pulssi ja paneb higistama. 

Miks on sünnitus nii valus?

Emakakokkutõmbed sünnituse ajal "vajutavad" samuti tugevalt notsitseptoritega kaetud siseelundeile, mis põhjustab sarnast tüüpi valu ning sarnasel põhjusel ka valust tingitud iiveldust. Seega on löök munadesse tõepoolest suhteliselt sarnane sünnitusvalule, kuid ärgem unustage, et erinevalt löögist munadesse kestab keskmine sünnitus kaheksa tundi ning stimulatsioon areneb järjest tugevamaks!

Kummatigi on evolutsiooni käigus on naiste puusad aina väiksemaks jäänud, beebide pead aga aina suuremaks kasvanud. 

Kumb on valusam – löök munadesse või sünnitus?

Objektiivselt ei ole aga võimalik sellele küsimusele vastata, sest valu on subjektiivne kogemus. Iga inimene kogeb valu veidi erinevalt – nii erinevalt teistest kui ka erinevalt iseendast erinevates olukordades! Just seepärast ei ole võimalik valu mingites objektiivselt mõõdetavates valuühikutes kirjeldada. Ei tasu unustada, et näiteks amputeeritud jäsemega inimesed kannatavad fantoomvalu käes, mis tähendab, et nende amputeeritud jäse valutab. See näitab, et valu tekkemehhanismid ei ole veel lõpuni teada ning valu tugevus ei olene ainult stiimuli tugevusest (kui tugev on füüsiline löök või venitus objektiivselt), vaid ka muudest asjaoludest.