Lasta lapsel nutiseadmeid kasutada või mitte?

Lasta lapsel nutiseadmeid kasutada või mitte?

14. Oct 2020, 23:18 ViktoryiaK ViktoryiaK

Suurim osa imiku aju arengust toimub esimese kahe eluaasta jooksul. Sellepärast on imikutele ja väikelastele nii oluline uurida oma keskkonda ja saada kogemust, kogeda helisid, maitseid ja tekstuure. Teistega suhtlemine ja mängimine aitab lastel õppida tundma ümbritsevat maailma.

Sel põhjusel on soovitatav piirata imikute ja väikelaste ekraani ees veedetud aega. See on hea nõuanne - kuid tänapäeva maailmas võib olla keeruline hoida beebisid ja väikelapsi kõigist teleritest, tahvelarvutitest, arvutitest, nutitelefonidest ja mängusüsteemidest eemal.

Olgem ausad: ekraanid on kõikjal. Tõenäoliselt veedab teie laps mõnda aega vaadates mingit ekraani, seega veenduge, et see aeg oleks nii produktiivne kui vaid võimalik. 

Alla 18 kuu vanused imikud ei tohiks üldse ekraani ees aega veeta.  Erandiks sellest reeglist on videovestlus vanavanemate või teiste peresõpradega, mida peetakse heaks ajaks teistega suhtlemiseks.

18- kuni 24-kuused väikelapsed saavad vanematega natuke ekraaniaega nautida. 2- kuni 3-aastased lapsed peaksid koos vanematega veeta ekraani taga mitte rohkem kui üks tund päevas. 

Minu näpunäited nutiseadmete kasutuse kohta:

Väikelapse ekraaniaja produktiivsemaks muutmiseks tehke järgmist.

·      Olge nutiseadmete kasutuse ajal lapse juures ning suhelge temaga. See võib tähendada hariva mängu mängimist või räägite temaga mõnest eakohasest telesaatest, mida saate koos vaadata.

·      Uurige mänge ja rakendusi, enne kui ostate need oma lapsele. Rakendusi ja mänge, mis väidavad end olevat harivad, on tuhandeid, kuid mitte kõik nendest on harivad.Otsige veebist neid rakendusi, mida arstid ja õpetajad soovitavad.

·      Planeerige päeva ajal lapse jaoks rohkelt ekraanivaba aega. Struktureerimata aeg mängimiseks on tähtis kujutlusvõime arendamiseks, nii et väikelastel peaks olema alati aega mängida ka ilma ekraani taga istudes. Söömine kogu pere ringis ja magamaminek on samuti aeg selleks, et panna nutiseadmed eemale ning lapsega suhelda.