Rutiin ja päevakava on lapsele tähtsad - ka suvel!

Rutiin ja päevakava on lapsele tähtsad - ka suvel!

22. Jun 2020, 09:45 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kui täiskasvanutele seostub sõnaga rutiin vahel üksluine aeg, millest tahaks oma puhkusel hoiduda, siis laste jaoks on rutiin päris tähtis asi. Vanematel on hea teada, et väikesed lapsed vajavad teatud rutiini, kindlaksmääratud päevakava ka suvisel ajal.

Innove Rajaleidja annab nõu, miks ja kuidas lastele päevakava luua.

Kindel päevakava aitab välja kujuneda lapse sisemisel ajatunnetusel. Rutiin ei ole lapsele igav või üksluine - see hoopis maandab temas stressi ja annab turvatunnet. Kellaajaliselt kindlaks määratud ei pea olema terve päev, kuid kindel aeg või tegevuste järjestus võiks olla hommiku- ja õhturutiinidel, une- ja söögiaegadel.

Päevakavast on palju kasu ka suviste reiside ja väljasõitude puhul. Võõras kohas magades, uusi kogemusi omandades toetab lapse turvatunnet ja ennetab käitumisprobleeme see, kui mõned asjad toimuvad ikkagi harjumuspärasel viisil. Näiteks on isegi telkides vaja hommikul ärgates käia pissil, pesta hambad, panna riidesse ja süüa siis hommikust!

Tihtilugu kujuneb päevakava iseenesest harjumuseks. Laps teab kogemuse põhjal, et igal õhtul kell seitse pannakse telekas kinni, kell kaheksa tuleb duši all käia, pidžaama selga panna ja siis voodisse unejuttu kuulama pugeda. Sellised sisseharjunud rutiinid aitavad vältida riidusid - kui laps teab juba, et igal õhtul samal ajal ja viisil algab magamaminek, siis ei teki sellest ka nii palju tüli.

Sisseharjunud rutiinid toetavad ka lapse iseseisvust, ta kogeb, et saab ise ilma kõrvalise abita hakkama, mis omakorda tõstab lapse enesehinnangut ja enesekindlust.

Päevakava kirja ja seinale

Kui  päevakava täitmine valmistab raskuseid, sest päevakava pole veel harjumuseks saanud (näiteks kipub hambapesu ununema või magamaminek on igal õhtul võitlus), siis on väga palju kasu päevakava kirja panemisest.

Näiteks võib kodus seinal rippuda rõõmus tegevuste nimekiri hommikuks ja õhtuks. Koosta need koos lapsega. Kui laps ei oska veel kirjutada ja lugeda, siis joonistage või valmistage päevakava arvutis piltidega.

MINU HOMMIK:

  • ÄRKAN
  • KÄIN POTIL
  • PESEN HAMBAD
  • RIIETUN
  • SÖÖN
  • ALUSTAN UUT MÄNGUPÄEVA

MINU ÕHTU:

  • ÕHTUSÖÖK
  • VIIMANE MÄNG ILMA TELEVIISORI JA ARVUTITA
  • KÄIN PESEMAS
  • UNEJUTT
  • HEAD ÖÖD!

Suuremad lapsed võivad vajada külmkapiuksele meenutust toidu- ja vahepalaaegadest, et vältida pidevat näksimist söögiaegade vahepeal.

Vältida tuleb lapse päeva üleplaneerimist. Kui magamine, söömine ja hügieeniprotseduurid toimuvad regulaarselt, siis ülejäänud aja võib laps vähemasti suvel vabalt mängida, ise endale tegevusi leida ja valida, olenevalt päevast koos vanematega reisida ja seigelda, laagris osaleda vms.

Lapse päevasse peaks mahtuma aeg oma vanematega koos olemiseks, et kasvõi 15 minutit ilma ekraanide ja muude segajateta lobiseda, mürada, kaisutada vms. Lapsele on suur rõõm, kui kirjutate ka emme-issiga olemise tema päevakavasse sisse!

Päevakavast peavad kinni hoidma ka vanemad ise, muidu ei võta laps seda tõsiselt või see ei kujune harjumuseks. Kui päevakava mõni osa vahel harva ära jääb (näiteks jaanipäeval toimub magamaminek hiljem ja teistmoodi), siis ei ole sellest muidugi lugu!

 

Milline on Sinu lapse suvine päevakava?