10 põhjust, miks on hea teha ka raseduse ajal trenni

10 põhjust, miks on hea teha ka raseduse ajal trenni

15. Dec 2020, 14:51 Emmede Klubi Emmede Klubi

Oled kindlasti kuulnud, et liikumine ja mõõduka trenni tegemine on raseduse ajal väga kasulik. Valmistud ju nende üheksa kuu jooksul ette üheks suurejoonelisemaks ja ka väljakutsuvamaks sündmuseks oma elus - hea vaimne ja füüsiline ettevalmistus aitavad kindlasti sellel teekonnal!

Miks on hea rasedana trenni teha? Küsisime nõu rasedate treenerilt, Hopa Fit rasedusaegse veebipõhise treeningprogrammi autorilt Katrin Saarelt:

  • Väheneb raseduseagse diabeedi risk – regulaarsete aeroobsete tegevuste korral väheneb insuliinresistentsus ja paraneb veresuhkru taseme kontrollimine.
  • Hoiad kehakaalu tõusu kontrolli alla – trenni tegemine aitab vältida liigset kehakaalu tõusu.
  • Kiirem sünnitusjärgne taastumine – mida paremas vormis sa oled raseduse ajal, seda kiiremini taastud sünnitusest ning saad tagasi raseduseelse vormi.
  • Parem tuju – trenni tegemine vabastab kehas heaoluhormoone ja aitab vähendada stressi ning ärevust.
  • Hoiab vererõhu taseme normi piires – liikumine, kasvõi igapäevane tempokas jalutamine aitab hoida vererõhu kontrolli all.
  • Vähenevad selja ja vaagnavöötme valud – raseduse ajal toodab keha muuhulgas ka hormooni relakstiin, mis lõdvendab sidemeid vaagnas, et beebi sünnituse käigus sealt läbi pääseks. Raseduse edenedes su keha raskuskese muutub ning kui see kombineerida lõdvenenud sidemetega, siis võib tulemuseks olla valud.Treening aitab parandada liikumismustreid ning vähendada valusid.
  • Aitab võideleda väsimusega – see võib tunduda esialgu kummaline, aga kui I ja III trimestril kimbutab suur väsimus, siis magama suundumise asemel võib palju paremini aidata kerge liikumine: jalutuskäik või lõdvestav rasedate jooga tund. 
  • Paranenud unekvaliteet – raseduse aeg võib olla keeruline uinuda ja kasvav kõht teeb keeruliseks mugava asendi leidmise, mis kõik mõjutab unekvaliteeti. Päevane trenn aitab kaasa paremale unele ning ärkad hommikul puhanumana.
  • Kasulik ka kõhubeebile – kui oled aktiivne ja liigud piisavalt, siis on see kasulik ka su kõhubeebile. Sellega võid vähendada tõenäosust, et tulevikus kimbutavad teda kroonilised haigused ning ülekaal.

Millega raseduse ajal trenni tehes arvestada?

Beebiootuse ajal toimub kehas palju muutusi, millega peab trenni tehes arvestama. Levinumad I trimestril on väsimus, iiveldus, rindade tundlikkus, pearinglus, seedehäired, õhupuudus. II trimestril iiveldus ja väsimus taanduvad ja tunned ennast energilisemalt. Kimbutada võivad aga valud alakõhus, jalakrambid, alaseljavalud, paistetus.

III trimestril võib tagasi tulla väsimus ja alaseljavalu, sest keha raskuskese muutub. Hakkad tegema aina rohkem käike wc-sse kuna kasvav beebi surub põiele. Kimbutada võib ka vaagnavöötme valu ja vaagnapõhja lihaste nõrkus.

Kuigi iiveldus, väsimus ja valud võivad tekitada tunde, et ei tahagi trenni teha, on treeningust just iivelduse, valude ja väsimuse vastu abi.

Siiski - kõik me oleme aga erinevad ja rasedused ning sümptomite tugevused on erinevad. Kõige olulisem nende 9 kuu jooksul treenides on usaldada oma sisetunnet – su keha teab, mis on talle hea. Kui tunned ennast väga kohutavalt, siis ära sunni ennast trenni tegema.

Alates II trimestrist leia trennid, mis on spetsiaalselt mõeldud rasedatele, või treener, kes oskab sind sellel eluetapil treenida! Nii tagad parimad tulemused ja ohutu trenni endale ja kõhubeebile. Näiteks Hopa Fit pakub videotreeningute programmi koos toitumissoovitustega!

 

Kas ja millist trenni tegid Sina raseduse ajal?