Keisrilõige toob kaasa nii positiivset kui ka negatiivset tervisemõju

Keisrilõige toob kaasa nii positiivset kui ka negatiivset tervisemõju

14. Aug 2020, 14:12 Emmede Klubi Emmede Klubi

Keisrilõike ja vaginaalse sünnituse erinevused ei piirdu sünnituse enda ja sünnitusjärgse perioodiga. Teadlased on leidnud, et mõlemal sünnitusviisil on ka pikaajaline mõju ema ja lapse tervisele.

Keisrilõike teel sünnitanud naistel on tulevikus väiksem pidamatuse ja vaagnaorganite prolapsi tekkimise risk kui naistel, kes on sünnitanud vaginaalselt. Teisalt on keisrilõike läbi teinud naistel järgmiste raseduste korral suurem risk nurisünnituse, platsenta eesasetuse ja teiste rasedusaegsete komplikatsioonide tekkeks.

Erinevad riskid on ka beebidel. Keisrilõike teel sündinud lastel on suurem tõenäosus viiendaks eluaastaks ülekaaluline olla ja lapsepõlvas astmasse haigestuda. Samas on keisrilõike teel sündinud lastel väiksem tõenäosus põletikuliste soolehaiguste tekkeks. 

Enamasti ei saa me ise valida, mil viisil sünnitame. Kui loomulik sünnitus on võimalik, on see parim valik, kui aga riskantne, on keisrilõige nii ema kui ka beebi elu ja tervise jaoks vajalik protseduur. Siiski on hea olla erinevate sünnitusviisidega kaasas käivatest riskidest teadlik. See aitab meil oma tervisel paremini silma peal hoia ja probleeme ennetada!

 

Kas Sinu laps sündis keisrilõikega või vaginaalselt?