Mis on enneaegsus ning mida see lapse ja pere jaoks tähendada võib?

Mis on enneaegsus ning mida see lapse ja pere jaoks tähendada võib?

17. Nov 2020, 16:00 Emmede Klubi Emmede Klubi

Täna on rahvusvaheline enneaegse sünni päev! Need vanemad, kes on selle ootamatu üllatuse läbi teinud, teavad enneaegsusest palju – liigagi palju... Koondasime peamised faktid kokku ka nende jaoks, kes selle raske kogemusega veel kokku puutunud ei ole. 

Mis on enneaegne sünnitus, kes on enneaegne laps?

Tavaliselt kestab rasedus 38–40 nädalat. Kui rasedus kestab vähem kui 22 nädalat, nimetatakse raseduse lõppemist enamasti katkemiseks. Kui rasedus on kestnud 22 nädalat või tita kaalub vähemalt 500 grammi, hakatakse rääkima enneaegsest sünnitusest. Enneaegsesks nimetatakse last, kes on sündinud enne 37. rasedusnädalat. Enneaegsusel on mitu astet:

  • Erakordselt enneaegne: sündinud enne 28. rasedusnädalat
  • Väga enneaegne: sündinud 28.–31.rasedusnädalal
  • Mõõdukalt enneaegne: sündinud 32.–33. rasedusnädalal
  • Hiline enneaegne: sündinud 34.–36. rasedusnädalal

Kui paljud lapsed sünnivad enneaegsena?

Igal aastal sünnib Euroopas ligikaudu 10% lastest enneaegsena, Eestis 5,5% lastest. Väga väikesi enneaegseid (sünnikaal alla 1500g; sündinud enne 32. rasedusnädalat) on Eestis umbes 1% kõikidest sündidest.

Miks sünnivad lapsed enneaegsena?

Enneaegsuse põhjused võivad olla mitmesugused. Mõned näited: preeklampsia, platsenta enneaegne irdumine või eesasetsus, väärarengud, mitmikrasedus, enneaegne lootevete puhkemine nakkushaiguse tõttu.

Vahel on põhjus emapoolne, vahel lootepoolne, tihti jääb aga põhjus teadmata: nii lihtsalt läks, sünnitus algas. 

Riskitegurid:

  • Elustiil: suitsetamine, alkoholi pruukimine, narkootikumide tarvitamine, kõrge stressitase ja pikad töötunnid, raske füüsiline töö, toitumine (KMI< 19, või raseduseelne kaal < 50kg), sotsiaalse toe puudumine, hiline või puuduv sünnieelne ravi.
  • Haigusseisundid: infektsioonid (kuseteede, vaginaalsed), kõrge vererõhk, diabeet, vere hüübimihäired, ülekaal, alakaal, mitmikrasedus, varem esinenud enneaegne sünnitus, emaka või emakakaela muutused.
  • Demograafilised tegurid: vanus alla 17 või üle 35 eluaasta, madal sotsiaalmajanduslik seis, lühike (< 6 kuu) rasedusvaheline intervall.

Mida teha, kui algab enneaegne sünnitus?

Peamised sünnituse alguse märgid on:

  • Lootevee puhkemine või nirisemine
  • Regulaarsed emakakokkutõmbed, mis puhates ei lõpe (põhjustavad valu alakõhus või ka seljas)

Tundes sünnituse enneaegse alguse märke, tasub pigem karta kui kahetseda - minna kiiresti haiglasse kontrolli. Vahel õnnestub sünnitust emaka kokkutõmmet pidurdavate ravimitega edasi lükata.

Kui sünnitust peatada ei õnnestu, saab vähendada riske. Loote kopse saab ette valmistada – emale süstitakse kaks korda glükokortikoidhormooni, mis soodustab loote kopsude küpsemist ja vähendab lapse hingamispuudulikkuse raskusastet. Kui lootevesi on puhkenud, süstitakse emale antibiootikume, et loote nakkust vähendada.

Kas laps jääb ellu?

Tänapäevane loote jälgimine, enneaegse sünnituse juhtimine ja vastsündinute intensiivravi on oluliselt parandanud väikeste enneaegsete laste võimalust ellu jääda ja hästi areneda. Siiski kuuluvad kõik väga väikese sünnikaaluga enneaegsed (sünnikaal alla 1500 g, sündinud enne 32. rasedusnädalat) suure riskiga laste gruppi, nad on enim ohustatud haigustest, puuetest ja ka surmast.

  • Suurim risk surra või jääda ellu puudega on eluvõimelisuse piiril, 23.-25. rasedusnädalal sündinud lastel.
  • Väga väikese sünnikaaluga vastsündinutel on praegusel ajal ellujäämisvõimalus umbes 70 protsendil.
  • Pärast 32. rasedusnädalat sündinud enneaegsete laste prognoos on väga hea.

Mis saab edasi?

Enneaegsetel vastsündinutel esineb kõikide elundite talitluse ebaküpsus, selle tõttu on nende vastupanu sünnistressile, mitmetele haigustele ja kohanemisraskustele vähene. Nad vajavad head hooldust ja toitmist, kohanemise jälgimist ja ravi vastavalt vajadusele.

Enneaegselt sündinud lapsed vajavad aparaadijälgimist ja viibivad haiglas kauem kui ajalisena sündinud. Tavaliselt viibitakse haiglas 3-5 nädalat, kuid osa lapsi vajab haiglaravi kauem. Mõnedel juhtudel tuleb emal ja lapsel haiglas veeta mitu kuud.

Väga väikeste enneaegsete laste parim haiglajärgne jälgimine ja ravi juhtimine toimub spetsialiseeritud riskilaste keskustes. Eestis on sellisteks keskusteks Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliinik ning Tallinna lastehaigla.

Enne 33. rasedusnädalat sündinud vastsündinute arengu hindamisel kasutatakse n-ö korrigeeritud vanust. Näiteks on normaalne, kui kolm kuud enneaegsena sündinud lapse oskused ei ole aastaseks saades veel teiste aastaste lastega võrreldavad, sest tema korrigeeritud vanus on ainult üheksa kuud!

Enneaegsete laste vanemad leiavad palju infot tuge:

(Info allikas ja foto: enneaegsedlapsed.ee)

 

Mitmendal rasedusnädalal sündis Sinu enneaegne ime? Kas enneaegse sünni põhjus oli teada?