Mis on vaprusevärinad ja miks me pärast sünnitust väriseme?

Mis on vaprusevärinad ja miks me pärast sünnitust väriseme?

30. Jan 17:11 Emmede Klubi Emmede Klubi

Uuringute järgi kogeb ligi pool naisi otse pärast sünnitamist intensiivseid värinaid, vahel ka hammaste plagisemist, vahel ka külmatunnet. Kuna äsja sai tehtud elu raskeim ja samas ka maailma tähtsaim töö, siis nimetagem neid sünnitusjärgseid lihaskokkutõmbeid vaprusevärinateks!

Sellel fenomenil ei ole ühte kindlat põhjust, kuid on mitmeid võimalikke loogilisi põhjendusi:

  • Hormonaalsed muutused. Nii raseduse, sünnituse kui ka sünnitusjärgse taastumise juures mängivad olulist rolli mitmed erinevad hormoonid. Sünnitusfaasist sünnitusjärgsesse faasi liikudes toimuvad järsud muutused hormonaalses tasakaalus võivad põhjustada värisemist.
  • Hormoon nimega oksütotsiin, mida sünnituse ajal vallandub palju, põhjustab sünnituse ajal emakakokkutõmbeid. Emakas koosneb aga peamiselt lihaskoest. Seega oksütotsiin võib põhjustada kokkutõmbeid ka teistes lihastes.
  • Sünnitus on raske füüsiline ja vaimne töö, mille käigus tõuseb ka stressihormoonide, sh adrenaliini tase, seega võivad lihastõmblused olla suure pingutuse, ärevuse ja stressi järgse rahunemise ja languse märgiks.
  • Sünnituse kui raske füüsilise töö jooksul on naisel tihti palav ja kehatemperatuur võib ka veidi tõusta, pärast sünnitust võib hakata külm. Värisemine on keha loomulik kaitsemehhanism külma vastu (lihaskokkutõmbed kehatemperatuuri tõstmiseks).
  • Mõned ravimid, mida anestesioloogid sünnituse ajal kasutavad (nt epiduraalanalgeesias kasutatavad ravimid), põhjustavad kõrvaltoimena samuti värinaid.

Võimalik, et sünnitusjärgsetel värinatel polegi ühte kindlat põhjust. Üks ema võib kogeda seda ühel, teine teisel põhjusel. Kindel on aga see, et kuigi vaprusevärinad võivad tekitada üsnagi ebameeldiva tunde, on need normaalne ja ohutu sünnitusjärgne tundmus, mida kogevad palju.

Abi on külmatunde korral soojendavast ja soojuse abil lihaseid lõõgastavast tekist. Kuna sünnitustoas on värske pere läheduses ka meditsiinipersonal, saab julgesti ebamugavustest rääkida, nõu, abi või sooja tekki paluda. Muidugi on abiks ka oma armsa lapse esimesed kaisutused, partneri lähedus, toetus ja silitused!

Kui aga kontrollimatud värinad tekivad sünnitusele järgnevatel päevadel, eriti kui värinatega kaasneb palavik, siis tuleb murest kindlasti kohe oma ämmaemandale või arstile rääkida – see võib viidata põletikule, mis võib tekkida näiteks siis, kui platsenta osi on jäänud emakasse.