Rasedusaegne rauaaneemia

Rasedusaegne rauaaneemia

17. Apr 2015, 06:00 Emmede Klubi Emmede Klubi
Rauapuudusaneemia on olukord, kus organismis napib rauda, et moodustada piisavas hulgas piisava suuruse ja rauasisaldusega punaseid vereliblesid. Rauda sisaldava hemoglobiini ülesanne on aga kanda organismis hapnikku laiali. Rauapuudusaneemia põhjuseks on sageli rauavaene toit, vähenenud raua imendumine või verejooksud.
Aneemiale viitavad:
  • Seletamatu väsimus ja/või nõrkus
  • Pearinglus
  • Kahvatu jume
  • Kiire pulss
  • Peavalu
  • Ärrituvus
  • Keskendumisraskused
  • Isu jää, savi vms järele
  • Hingeldus kergel füüsilisel koormusel
Raseduse ajal vajab naine rohkem rauda kui enne rasedust, sest raseduse ajal suureneb veremaht kuni 50% ning on vaja toota uusi vererakke. Rauda vajatakse ka platsenta ja lapse kasvamiseks. Seepärast kasvab raua vajadus 18 mg-lt päevas fertiilses eas naistel 27mg-le päevas raseduse ajal.
Rasedusaegsest rauavaegusaneemiast on ohustatud naised, kellel on:
  • Sage oksendamine raseduse alguses
  • Väike vahe raseduste vahel
  • Mitmikud
  • Rauavaene toit
  • Tugeva veritsusega menstruatsioonid enne rasedust
Aneemia tõttu tunneb tulevane ema ennast halvasti, kuid raua puudus mõjutab oluliselt nii raseduse kulgu kui lapse tervist ja vaimseid võimeid. On teada, et rauavaegusaneemia suurendab enneaegse sünnituse ja väikese sünnikaaluga lapse sünni tõenäosust. Tõuseb risk aneemia tekkeks lapsel, mis mõjutab lapse kasvamist, käitumist, aeglustab psühhomotoorset arengut ja suurendab haigestumise riski.  Et tagada organismile vajalik raua kogus, on vaja süüa toite, kust organism seda tähtsat mineraalainet saaks. Rauda leidub paljudes toiduainetes, kuid raua sisaldus võib neis olla väga erinev. Aneemia ennetamiseks ja ravile kaasaaitamiseks on rauarikas dieet väga hea, kuid sageli ei piisa sellest üksi organismi rauavarude tõstmiseks, vaid tuleb tarvitada ka rauapreparaate.
 
Rauarikkad toiduained on:
  • Liha (läbiküpsetatud)
  • Tumerohelised köögiviljad, nagu spargelkapsas ehk brokoli, vesikress, spinat ja lehtkapsas
  • Pähklid (kuigi maapähkleid peaksid võib-olla vältima) – head rauaallikad on näiteks mandlid ja parapähklid
  • Kaunviljad, nagu kikerherned ja läätsed
  • Täisteratooted, näiteks täisteraleib, pruun riis ja hommikuhelbed
  • Kuivatatud puuviljad
  • Munad
 
SOOVITUSED:
  • Söö iga päev mitmeid erinevaid rauarikkad toiduaineid
  • Leota ja keeda või idanda kaunvilju, et vähendada raua imendumist takistavate ainete hulka neis
  • Tee ja kohv joo rauarikastest söögikordadest eraldi, 1-2 tundi peale sööki või koos söögiga, mis sisaldab vähe rauda.
  • Eelista taimeteed ning ära lase mustal või rohelisel teel liiga kaua tõmmata.
  • Lisa oma menüüsse C vitamiinirikkad toiduained ning tarvita neid koos rauarikaste toiduainetega, näiteks toorsalatid punase lihaga
  • Piima, juustu ja teisi piimatooteid söö vahepaladena mitte koos põhisöögikordadega, mis sisaldavad rauarikkaid toiduaineid
  • Kaltsiumi-ja rauapreparaate tarbi erinevatel kellaaegadel
  • Putrude keetmisel ja rauarikaste toitude valmistamisel kasuta taimset piima ja koort (riisi-, kaera-, kookospiim ja-koor). Nende kaltsiumisisaldus on lehma-ja kitsepiimast kordades väiksem.
  • Rohelised mahlad on väga kasulikud, sisaldades nii rauda kui paljusid teisi mineraale ja vitamiine. Kombineeri järgnevatest kahte või kolme: varsseller, spinat, õun, alfalfa idandid, oras.
  • Joo värskelt pressitud peedi-porgandi või peedi-õuna mahla